Hétköznapi csodák tárháza - Csak ma és holnap látható a perkátai gyűjtőegylet szenzációs kiállítása

Perkáta - Jó szívvel javaslom: ha valami lélegzetelállítóra vágynak, látogassanak el a község iskolájának tornatermébe. Alkalmas helyszín dobni egy hátast...

Boda András

Talán említettem már: családunkban meglehetősen komoly hagyományai vannak a gyűjtésnek  csak így, általánosságban, ne bajlódjunk a részletekkel. Felmenőim például mindössze úgy hatvan éve gyűjtenek  a mindenkori érvényes bankjegyeken kívül  lényegében mindent. Anyám szép alapvetése szerint, ha valamiből kettő van, az már egy gyűjtemény, igaz, még viszonylag a kezdete.

Különös hely Perkáta is  a lélekszámhoz viszonyított szenvedélyes mindent gyűjtők számát tekintve alighanem egyértelmű világbajnok a kistelepülés. A Perkátai Régiséggyűjtő Egylet, hat taggal (dr. Baráth Károly, Kis József,  Klózer Ferenc, Rajcsányi László, Szarka Péter, Ujfalusi Pál)  hivatalosan ugyan csak tavaly alakult meg  elképesztően lelkes, továbbmegyek: elhivatott  tagjai azonban külön-külön és egyre inkább együtt is már hosszú évek, évtizedek óta szedik-vásárolják-csereberélik  össze minden lehetséges helyről a kincseket.

Tavaly egy látványos, pompás veteránmotor-kiállítással hívták fel magukra a figyelmet, amely, bátran mondhatjuk, bárhol megállta volna a helyét a világban  ők az általános iskola tornatermében lakták be.

Idén, ha lehet, még nagyobbat haraptak: a község önkormányzatával karöltve,  s a perkátai sűrű hétvége (a nagyközségben ma és holnap búcsút, szüreti hétvégét és kulturális programokban gazdag falunapokat tartanak egyszerre) programfolyamába illesztve Múltidéző címmel technikatörténeti  kiállítást rendeztek be ugyanott, a tornateremben.

Szinte feldolgozhatatlan élmény fogadja a belépőt a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tornatermében: középen ez alkalommal is tizennyolc fantasztikus veterán motor látható  a csodálatos szerkezetek magukban is elég sokkoló látványt jelentenek, de körben látható számos korabeli reklámtáblájuk is. S   a motorok mellett idén az egész termet zsúfolásig töltötték egyéb kincseikkel a gyűjtők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!