Hátrányban a kismamák - Felzárkóztatás több mint harminchárom millió forintból

Dunaújváros - A hónap végén befejeződik a 33,6 millió forintból megvalósult Dimenzió program. Kismamáknak, hátrányos helyzetűeknek segítettek piacképes tudást szerezni a Népfőiskolán.

Szigeti Sándor

- Ha vannak hátrányos helyzetű csoportok Magyarországon, akkor mindenképpen közéjük tartoznak a gyereket vállaló anyukák. Sokuknak már a szülés előtt sem volt munkahelyük, megfelelő képzettségük. Ha pedig megérkezik a pici, azzal utasítják el őket, hogy a gyerek majd biztosan sokat betegeskedik, vagy más ok miatt nem fogadják őket vissza előző munkahelyükre, esetleg megszűnik korábbi munkaadójuk - jellemzi a helyzet komolyságát a Dunamenti Regionális Népfőiskola programvezetője.

Kántor Károlyné hozzáteszi: a 2010-ben indult, és most januárban véget érő uniós program nemcsak a gyes-en, gyed-en lévőknek nyújtott azonban segítséget:

- A munkanélküli fiatalokat, a koruknál fogva még munkaképes, tartósan álláskeresőket, valamint az alacsony iskolai végzettségűeket, illetve szakképesítéssel nem rendelkezőket ugyancsak igyekeztünk bevonni a programba.

A népfőiskola végül több mint háromszázhatvan embert szólított meg, akiknek nyolcvan százaléka sikeresen teljesítette a programot. Többek között ingyenes angol és német nyelvtanfolyamokat, valamint informatikai képzéseket nyújtottak számukra:

- Az informatikai képzésen az alapoktól kellett indulnunk. A cél az volt, hogy a harminc órás tanfolyam végére mindenki önállóan tudjon a saját maga számára e-mail címet regisztrálni, illetve a windows szövegszerkesztő program segítségével elküldje saját bemutatkozó elektronikus levelét egy meghatározott címre - hangsúlyozta dr. Király Zoltán, a projekt egyik szakértője.

A programban Örökségünk címmel élménytábort is szerveztek dr. Gubán Gyuláné vezetésével, ahol többek között  a mezőföldi népi kismesterségekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

- Hatalmas sikerélményt és önbizalmat  adott ez a táborlakóknak, arról már nem is szólva, hogy az elkészült munkákat kiállításon is bemutathatták - mondta dr. Gubány Gyuláné.

A népfőiskola az elmúlt időszakban több partnerrel is együttműködött. A Bánki szakközépiskola, a Pentelei Molnár János Szakiskola, a Mezőföld Szakiskola, a dunaújvárosi munkaügyi központ, a védőnői szolgálat, és több önkéntes is szerepet vállalt abban, hogy sikeresen zárult  a program. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!