Harc az AIDS ellen

DH - Az Egészségügyi Világszervezet 1988-ban döntött az AIDS ellenes nap megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére.

MTI

Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Maga a fertőzés kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz az AIDS az utóbbi években krónikus, kezelhető betegséggé vált. Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) jelentése szerint 2007 végén 33,4 millió regisztrált fertőzött ember élt a világon, a betegség eddig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett. A fertőzések száma - részben a megelőzésnek köszönhetően - immár csökkenő tendenciát mutat. Magyarországon és az egész közép-kelet-európai régióban emelkedik a regisztrált HIV-fertőzöttek száma. Hazánkban 1985 óta végeznek AIDS-szűrést, 2009-ig összesen 1700 HIV-fertőzöttet regisztráltak (a külföldieket is beleértve), a fertőzöttek valós száma pedig a nyilvántartottak duplája lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!