Hankook: Van helye a fejlődésnek

Dunaújváros - A város és a környék egyik meghatározó foglalkoztatója a Hankook Tire rácalmási gumiabroncsgyára. A cég ügyvezető igazgatójával, <em>Lee Sang Il-lel</em> a válság kapcsán beszélgettünk.

Gallai Péter

- A rossz gazdasági helyzet, a csökkenő keresletek, a világszerte kevesebb eladott autó érinti-e, s ha igen, milyen mértékben a gyárat?

- Csakugyan nehéz most a helyzet, a krízis és annak következményei mindenkit érintenek. Ezzel együtt optimista vagyok cégünk európai jövőjével kapcsolatban, ez a piac nagy potenciált jelent számunkra. A koreai központ mindenben támogat bennünket, így a kontinenst inkább innen szolgáljuk ki, mint Koreából. Ez a piac jóval nagyobb, mint a mi jelenlegi kapacitásunk, úgyhogy van helye a további fejlődésnek. Ennek az a feltétele, hogy fenntartsuk termékeink kiváló minőségét. Abroncsaink remekül szerepelnek az európai teszteken, és egyre ismertebbek a felhasználók körében is.

 

- Jelenleg milyen kapacitással, kihasználtsággal termelnek, számolnak-e a korábban megkötött szerződéses mennyiségek visszamondásával, mérséklésével?

- Jelenlegi kapacitásunk napi tizenötezer abroncs, ami éves szinten ötmillió darabot jelent. Elmondhatjuk, hogy ennek most mintegy kilencven százalékát gyártjuk. Természetesen kiszolgáljuk vevőinket és így függünk is tőlük. Ebből a gyárból elsősorban az utánpótlási piacra, azaz a kereskedőknek szállítunk, az autógyárakba sokkal kevesebbet, de most is elég magas az abroncsaink iránti kereslet. Mint már említettem, az európai piac sokkal nagyobb, mint a mi kapacitásunk, úgyhogy van tere a fejlődésnek.

 

Számos magyarországi gyár csökkentette a pótlékokat, elhalasztotta a bérfejlesztéseket, vagy négynapos munkahétre állt át, hogy ne kelljen munkavállalókat elbocsátani. A Hankook esetében mi a helyzet?

Semmiképpen sem tervezünk létszámcsökkentést. Szükségünk van a munkavállalóinkra, hogy velük együtt érjük el ambiciózus terveinket. Az abroncsgyártás technológiája inkább folyamatos munkavégzést kíván meg, a leállás és újraindítás nem kifizetődő. A mi esetünkben tehát a négynapos munkahét nem alkalmazható. Az idei béremelésekről még nem született döntés, de nem tervezünk csökkentést, és továbbra is el kívánjuk látni dolgozóinkat a műszakjuk szerinti egy meleg étkezéssel. Folytatjuk az ingyenes munkába szállítást és a szálláson való ingyenes elhelyezést is. Természetesen mi is keressük a lehetőségeket a takarékoskodásra, igyekszünk csökkenteni gyártási költségeinket és a selejtet, amelyek egy gyár indulásakor szükségszerűen magasabbak. Ezen a téren máris nagy eredményt értünk el, utóbbit a tervezett szintre vittük le.

 

Milyen forgatókönyvvel készülnek a válság ellen, mit várnak az idei évtől?

- Idén további nehézségekre számítunk, különösen az első félévben. Ezzel együtt Európában nagy terveink vannak. Hiszünk abban, hogy egy vállalat legnagyobb értéke az ott dolgozó ember, az ő tudása, tapasztalata. Ezért kezdtünk a Dunaújvárosi Főiskolával együttműködve gumiipari szakmérnöki képzést, és keressük a lehetőséget a középfokú szakképzésre is.

 

A gyár további fejlesztését tervezik, ami létszámbővítést is jelent. Ebben a helyzetben sem változik a 2010-2011-es dátum?

A beruházás második fázisát 2010-ben tervezzük elindítani, és 2011-ben befejezni. Ez megduplázza a mai gyártó kapacitásunkat, vagyis napi harmincezer abroncs gördülhet le a szalagokról. Ez éves szinten tízmilliós darabszámot jelent majd. Jelenleg ezerkétszáz főt foglalkoztatunk, a beruházás befejezése után ez a szám ezerötszázra emelkedik.

 

A cég már támogatja különböző formákban  iskola, önkormányzat, rendezvény  a térséget, ezek továbbra is megmaradnak?

- Ahogy ezt mindig is hangsúlyoztuk: ez a gyár magyar gyár, és szeretnénk jó szomszédok lenni. Emellett azt sem szabad elfelejtenünk, hogy felelősséggel tartozunk részvényeseink felé, és először is azt kell bebizonyítanunk, hogy jó befektetés volt itt beruházni. Sok függ természetesen a gazdasági helyzettől. Terveink szerint folytatjuk részvételünket a helyi programokban, és amennyire lehetőségeinkből telik, továbbra is támogatjuk majd az itteni közösségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!