Hankook: Négy százalékkal emelték a béreket idén

Dunaújváros - Olvasónk diszkriminatívnak találta a Hankook helyi gyárának béremelési gyakorlatát, amely szerinte egy évi munkaviszonytól függ. Megtudtuk: téved.

Pekarek János



A Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gyárában 1200 ember dolgozik, többségük egy esztendőnél régebben

Fotó: Vohlmann György



Elektronikus levélben tette szóvá szerkesztőségünkben olvasónk (Operátor aláírással) a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi üzemében általa tapasztalt, szerinte diszkriminatív  béremelési gyakorlatot, amely szerint csak az részesülhet fizetésemelésben, aki legalább egy éve a gyárban dolgozik. 

Operátor szerint ez hátrányos megkülönböztetés, ami feljelentést érdemel, mivel aki fél éve van a gyárban, az is ugyanannyit dolgozik, mint a másik. Őrá is érvényes az infláció, neki is van családja. Operátor állítja, hogy a Hankook alkalmazottainak többsége nincs egy éve a gyárban, ezért a többséget szerinte kizárták a béremelésből. 

Roy Katalinnak, a Hankook szóvivőjének feltettük ezeket a kérdéseket. A válasz: az a fizikai dolgozó, aki 2008. június 30-a előtt kezdett el dolgozni a Hankooknál, 2009. július elsején megkapta az átlagosan 4 (négy)  százalékos béremelést, 2009. január elsejéig visszamenően. 

Az a fizikai dolgozó, aki 2008. július 1. és 2008. december 31. között lépett be a Hankookhoz, 2009. július elsejétől érvényes, átlagosan 4 (négy) százalékos béremelést kapott, tehát az ő esetükben a béremelés nem visszamenőleges. Az a dolgozó, aki 2009-ben lépett be a Hankookhoz, idén nem kap béremelést. 

A szellemi dolgozóknál ugyanezek a feltételek érvényesek, de a béremelés mértéke a legutolsó teljesítmény-értékeléstől függ (ez a tavalyi II. félévre vonatkozik), a béremelés átlagos mértéke itt is 4 (négy) százalék. Vagyis: nem igaz, hogy csak az egy éve a Hankooknál dolgozók kapnak béremelést.
 

Fridrich Tamás, a Hankook üzemi tanácsának elnöke kérdésünkre elmondta: éppen ők harcolták ki, hogy ne csak az egyéves korlát érvényesüljön, hanem a fél éve ott lévők is kapjanak emelést, bár nem év elejéig visszamenő hatállyal. Ami pedig az idén a vállalathoz jelentkezettek  fizetésemelését illeti, Fridrich szerint ők a belépéskor, a munkaszerződés aláírásakor már  kötöttek egy idei bérmegállapodást a cégvezetéssel: a következő megállapodás a jövő évben esedékes. 

Roy Katalin mindehhez még hozzáfűzte: nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a Hankooknál dolgozók több mint fele egy évnél rövidebb ideje lenne a cégnél.  1200 emberrel van szerződésük: egyszerűen nem igaz, hogy az elmúlt hónapokban  több mint hatszáz embert vettek volna fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!