Hankook-lakók hoppon

Dunaújváros - Eddig kétszer maradt hoppon a Hankook, ami tervezett munkásszállójalakóparkja építését illeti. Ennek ellenére nem adták fel tervüket, csak azt nem tudják, hol építsenek.

Pekarek János

Kisebb felzúdulást okozott, amikor kiderült, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gyára igen nagy arányban alkalmaz nem dunaújvárosi vagy környékbeli lakhelyű dolgozókat. Ma is az alkalmazottak nagy része, mintegy ötven százaléka távoli helyekről származó ember még nyírségiek és szlovákiaiak is vannak köztük. 

A cég számos szálláshelyet bérel Dunaújvárosban és a környező falvakban, de Sárbogárdon, Érden is laknak emberei, akik naponta órákat utaznak munkahelyükre. Kézenfekvő, hogy munkásszállóra lenne szükség: így sok időt és pénzt megtakarítanának, mind a vállalkozás, mind a dolgozók. 


Az első ilyen próbálkozás Kulcson volt, ahol a szélerőmű környékén néztek ki húsz hektárnyi területet a dél-koreai gumiabroncsgyár tanácsadói. Egy magyar kft épített volna itt fel egy lakópark-szerű központot a Hankook alkalmazottainak. Ezen a területen többszintes és földszintes lakóépületek egyaránt helyet kaptak volna, valamint terveztek egy sportcsarnokot és egy közösségi házat is. E beruházás alkalmával a faluval közös csatornarendszert és szennyvíztisztítót is építettek volna. 

Nehezen követhető okokból azonban, tán nem is észérvek alapján, hanem érzelmi felindulásból a kulcsiak jelentős része ellenezte ezeket a terveket, aláírásgyűjtésbe kezdtek és helyi népszavazást követeltek  míg végül a magyar cég visszavonta terveit. Az ellenzők érvei között még az is szerepelt (nem éppen Kulcs lakóinak nagyobb dicsőségére), hogy a koreaiak majd meg fogják enni a falu kutyáit... 

A második kísérlet Dunaújvárosban veszett el. A volt szovjet laktanya területén álló ipari parkban nézett ki magának a Hankook húsz hektárt  amelynek egy részén a Holcim-cég üzemeltet egy mobil betongyárat. Ezt a gyárat ugyan bérelt területen építették fel, s direkt azért mobil,  hogy  máshová tudják vinni  ám a várostól ígéretet kaptak, hogy hosszú távon maradhatnak. A Holcim pert fontolgatott, amikor a közgyűlés pályázatot írt ki a területre  amit a legjobb ajánlattevőként a betongyár nyert meg, tehát maradhat. Így viszont ismét a Hankook maradt hoppon...

Címkék#Hankook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!