Gyümölcsfák pusztulása

Mezőfalva - Kertészkedésből is akadhatnak problémák, különösen, ha az egyik fél a helyi önkormányzat. Fahulladékégetési helyzetképünk termésismertetéssel.

Pekarek János

- Már tavaly is szóltam az önkormányzatnál, hogy ne itt tüzeljenek, vigyék a túlsó, fenti területre, ahol senkit és semmit nem zavar. Idén is szóltam érte, és vártam, mi lesz a sorsa. Közben elkészült a játszótér, közvetlenül a szeméthalom mellett, és reméltem, most már a játék miatt sem gyújtanak tüzet. Nem így történt. Minden évben új kisfát kell vennünk, mert a régiek elszáradnak a kertben. Nem marad meg a facsemete a tűz, a füst mellett - írta Horák Jánosné olvasónk.

Szemrevételeztük a mezőfalvi iskola hátsó udvarát Horákék kertjéből, a háziasszony útmutatása mellett. Egy valóban szép játszótér mellett, ami jól illik a remekül felújított, már lapunkban is bemutatott iskolához, most (még?) csak egy kis kupac rőzsét láttunk. A nagy kupacot vendéglátónk szerint már elégették, s most újrakezdték a hulladék gyűjtését.

Megkerestük a panasszal Mezőfalva polgármesterét, Márok Csabát, aki, mint mondta, tud az égetésről, valamint tud a panaszos bejelentésekről is.

- Valóban rendszeresen elégetjük a nyesedéket, a fákról lemetszett, korhadt ágakat az iskola hátsó udvarán, távol a lakóépületektől. Szemetet nem szoktunk égetni, sem ott, sem máshol. Mi mást kezdhetnénk a kerti hulladékkal, faágakkal, mint hogy elégetjük? Minden kertészkedő embernek gondja ez, keletkeznek komposztálásra alkalmatlan hulladékok, amivel aligha tehetünk mást, mint hogy elégetjük. Nem hinném, hogy ezzel bármi kárt tennénk, de utána fogok nézni, megvizsgáljuk az ügyet - jelentette ki a polgármester.

Ha már a kertészkedés szóbakerült, s látván a szépen gondozott gyümölcsöst, megkérdeztük olvasónkat, milyen lesz nála az idei termés. Rossz hír: a kajszit jó esetben is legfeljebb csak megkóstolhatjuk... Így tudtuk meg, hogy Horákék is elégetik a fák hulladékát.

- No, de mi itt, a ház mellett csináljuk, ahol senkit nem zavarunk, és kicsiben, nem pedig háromméteres máglyákat gyújtunk meg, hogy a szél szanaszét viszi a szikrákat! - jegyezte meg Horákné. Mi nem kommentáljuk az esetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!