Gyöngyöspatára látogatott a belügyminiszter és az amerikai nagykövet

Gyöngyöspatára látogatott pénteken Pintér Sándor belügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Helyi romák és nem romák a szemük láttára vesztek össze.

MTI

A két fél heves szóváltások során kölcsönösen egymást vádolta azzal, hogy nem tartja be az együttélés szabályait. A község lakói lopásokkal, betörésekkel vádolták a cigányokat, utóbbiak pedig azt hangoztatták, azóta van békétlenség, amióta a község lakói Gyöngyöspatára hívták, "egyesek etették-itatták" a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, majd a Véderő tagjait.
Pintér Sándort és Eleni Tsakopoulos Kounalakist a cigánysor felé vezető Bem utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésében fogadták az önkormányzat, illetve a helyi cigányság vezetői. Gyakorlatilag azon a helyen, ahol április 26-án késő este összeverekedtek a romák és a Véderő tagjai.
A delegáció ezt követően sétára indult a faluban, betértek Varga Gyuláné portájára, majd a cigánysorra mentek.
A 70 éves Varga Gyuláné arról számolt be a belügyminiszternek és a nagykövetnek, hogy az elmúlt két évben nyolc szőlőoszlopot és három szőlőkarót loptak el a hátsó kertjéből, illetve rendszeresen fosztogatják tolvajok a veteményeskertjét is. Nem azért termeszt - mondta -, hogy mások szüreteljenek.
Borik Ferencné az utcán azt panaszolta el, hogy 750 ezer forint értékű vasárut és szerszámokat, vasbakot, fűnyírót és taligát loptak el tőle. Elmondása szerint ezeket később szétfűrészelve találták meg a rendőrök a cigánysor egyik házában. Kijelentette: nem fajgyűlölő, de "évek óta ez megy, és ami sok az sok".
A cigánysoron vastapssal fogadták a romák a belügyminisztert és a nagykövetet. A vajda, id. Farkas János azzal köszöntötte a vendéget, hogy szurkolnak Obama elnöknek azért, hogy ő nyerje meg Amerikában a következő választásokat is.
Ezt követően alakultak ki a heves szóváltások az utcán, illetve a polgármesteri hivatal előtt. A delegáció kísérői többször arra kérték a hangoskodókat, hogy halkabban beszéljenek, mert az épületben tárgyalók nem hallják egymást a kinti kiabálástól.
A nagykövet és a belügyminiszter a program szerint tárgyal az önkormányzat és a cigányság képviselőivel is, majd sajtótájékoztatón számolnak be az eredményekről.
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a csaknem 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.
A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a községben. Vona Gábor a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" volt a faluban.
Április 22-től háromnapos katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a település határába a Véderő elnevezésű szervezet, ám a rendezvényt a rendőrség megakadályozta.
A tábornyitás napján ugyanakkor 267 roma asszony és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre. Később id. Farkas János úgy nyilatkozott, hogy mind a 450 gyöngyöspatai roma menedékjogot kér az Egyesült Államoktól.
A feszültség ez után sem csökkent és április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai a helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!