"Gyilkos szél" várható a Balatonnál

Siófok - Életveszélyes helyzeteket okozó, rendkívül veszélyes időjárás várható csütörtökön a Balatonnál, a szokatlan irányú és erősségű déli széllel együtt járó, látszólag ragyogó időjárás miatt - figyelmeztetett Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

Dunaújvárosi Hírlap

A Balatonnál amúgy is ritka déli szél ma 50-70 kilométer/órás sebességűre erősödik az előrejelzések szerint, amit "gyilkos szélnek" is neveznek az általa a déli parton teremtett veszélyhelyzetek miatt. Ráadásul a nagy meleg és a ragyogó napsütés igen jó időjárás illúzióját kelti, sokezres fürdőseregeket csalva a mélyebb víz felé olyankor, amikor az erős fények miatt a viharjelzés sem mindig látható. A bajt az szokta okozni, amikor a parttól eltávolodó, a fák és házak takarásából kikerülő fürdőzőkre, csónakázókra hirtelen csap le az erős déli szél, egyre beljebb sodorva őket - mondta.
    
Hozzátette: a Balaton déli partján tehát mindenki maradjon partközelben, ne menjen ki a nyílt vízre, a meleg miatt pedig minden idős ember és kisgyermek keresse az árnyékot. Tanulságként elmondta, szerdán az enyhébb dél-nyugati szélben is csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt tragédia a sok elsodródó fürdőző, strandjáték és hajó miatt. A déli parthoz kellett rendelni a vízirendőrség északi parton szolgálatot teljesítő hajóit is. A 15 kimentett között volt olyan kisgyermek, akit a gumimatracával kapott fel a szél, és vitt a tó közepe felé, de akadt köztük olyan német vízi biciklis is, aki túl sok alkoholt fogyasztott, és magatehetetlenül a vízbe fordult a vízi-járművéről.
    
Alapszabály, hogy a fürdőzők ne induljanak az elsodródó strandeszközök után, ha viszont azzal együtt sodródnak, akkor jól kapaszkodjanak bele, ne engedjék el, mert az fenntartja a testet, és könnyebb észre venni, kimenteni őket - hangsúlyozta Horváth László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!