Gumiabroncsgyártók támogatása

Dunaújváros - Gumiabroncsgyártó szakképző tanfolyam kezdődött tegnap a Lorántffyban - tán folytatódik is majd.

Pekarek János

Nem csoda. Mind mostanáig olyan munkanélküliek voltak, akiknek kilátásaik sem lehettek - ennek minden lelki terhével, a nem kellek senkinek , a másodosztályú állampolgár vagyok , a már csak egy lépés a hajléktalanság érzésével együtt.

Ha minden jól megy, akkor az első tanfolyam harminc emberében ez az érzés negyvenöt nap múlva megváltozik. Sikeres vizsgájuk esetén ugyanis mindegyiküket alkalmazza a Hankook. Taníttatásukat a Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ támogatja. Értsd: nem a Hankookot, hanem a munkanélkülieket!

A harminc ember gumiabroncs-gyártói képzése fejenként 197 000 forintba kerül, s az idén még legalább egyszer indítanak ilyen tanfolyamot a munkaügyi központ támogatásával, mondta lapunknak Zimmermann József, a regionális intézmény igazgatója. Megjegyezte, hogy e válságos időkben rendkívül fontosak az ilyen akciók, mivel a közép-dunántúli régióban ma ezerszámra szűnnek meg munkahelyek, s csak tucatnyi új állás keletkezik.

Bányai Tibor, a Hankook humánerőforrás-igazgatója hozzátette: gyáruk szeretne az év mind a négy hátralévő hónapjában elindítani egy-egy ilyen kurzust, s remélik, hogy a munkaügyi központ talál forrást a további két tanfolyam résztvevőinek támogatására is. (A Hankook a magyar állammal 2005-ben kötött szerződésében 150 millió forintnyi képzési támogatásra kapott ígéretet - ám szabálytalanságok miatt ennek kifizetését a kormányzat letiltotta.) Ha a központ nem támogatja, akkor is képeznének embereket, de nem OKJ-vizsgával, így Bányai.

Az is elhangzott, hogy a dél-koreai cég hamarosan megkezdi jelenlegi évi ötmillió darabos gyártási kapacitásának tízmillió darabra bővítését, s ehhez hat-hétszáz képzett embert vennének fel. A cég képviselői részleteket nem árultak el, csak azt mondták, hogy erről a közeljövőben hivatalos bejelentés várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!