Gazdasági növekedés a papírgyártásban

DH - A 2008-as visszaesés, majd a tavalyi enyhébb növekedés után az idén akár ötven százalékkal is bővülhet a papírszektor termelése, legnagyobb részben a Hamburger Hungária dunaújvárosi gyárának köszönhetően – írja a Napi Gazdaság szerdai számában.

MTI

A magyarországi papírgyártás volumene az idén 700-800 ezer tonnára rúghat, ami 120-150 ezer forint tonnánkénti árral számolva mintegy 84 milliárd forintos forgalmat jelent – mondta a lapnak Lele István, a Papíripari Kutatóintézet ügyvezető igazgatója. Az előző évi 525 ezer tonnához képest az osztrák Prinzhorn-csoporthoz tartozó Hamburger Hungária (HH) Kft. 60 milliárd forintos beruházásból elkészült dunaújvárosi gyárának 350 ezres kapacitása hoz bővülést. Ezzel a termelés 90 százalékát a csomagolópapírok teszik ki (beleértve a hullámpapírt is), amelyeknek nagy része újrahasznosított alapanyagból készül. Ennek a szegmensnek az aránya korábban mintegy 75 százalékot tett ki.

A igazgató szerint a gazdasági válság nagymértékben rontotta a cégek jövedelmezőségét is, az alapanyagok ára 5-8 százalék közötti mértékben emelkedett, a késztermékekért a piacon fizetett összeg pedig ilyen mértékben csökkent, ezáltal összességében 15 százalékot érhetett el a profitcsökkenés tavaly. Az alapanyagárak már minden bizonnyal elérték a csúcsot, a termelési kapacitások beindulásával az év vége felé visszaállhatnak a korábbi szintre, a kereslet növekedése pedig a késztermékek értékesítési árában is felfelé irányuló változásokat jelenthet az igazgató szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!