Fokozatosan szűnik meg az extrém hideg

Budapest - Az extrém hideg idő fokozatosan megszűnik, de a következő napokban még mindig hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Vasárnap az ország több pontján is embereket kellett megmenteni a kihűléstől.

MTI

Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta: hétfő hajnalban az ország nagy részén mínusz 8, mínusz 15 Celsius fok valószínű, de az ország északkeleti területein mínusz 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben mínusz 6 és 0 fok körül alakul a hőmérséklet. A hét folyamán fokozatosan enyhül az idő. Az éjszakai fagyok is enyhébbek lesznek. A mínusz 20 fok körüli értékek helyett, mínusz 9, mínusz 3 fok körüli hőmérséklet valószínű.    

Hétfő késő estig elsősorban az ország déli felében több helyen  lehet számítani havazásra. Nagyjából 8, a déli határvidék közelében több mint 10 centiméter friss hó is eshet – mondta a meteorológus.   Ezt követően szerdán lehet ismét havazásra számítani, ami a Dunántúlra jelentős enyhülést hoz. Ekkor helyenként már akár plusz 2 fokot is mérhetnek.    Emellett szerdától több helyen megerősödik majd a szél, amely csütörtökön viharossá is fokozódhat. A Dunántúlon akár az óránkénti 80 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordulhatnak – hangsúlyozta Csonka Tamás.
   
A hétvégén több embert is meg kellett menteni a kihűléstől. Győrött, az Ipar utcai felüljáró alatt hiányos öltözetben didergő hajléktalant találtak a rendőrök vasárnap. Sopronban, Csornán, Hódmezővásárhelyen és Debrecenben pedig öntudatlan, részeg embereket kellett menteni a hétvége során.
   
Monorierdőn egy idős asszony holtan találtak otthona mellékhelyiségében, az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint halálát kihűlés okozta.     Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt. Ebbe beletartozik az a négy jégtörő is, amelyek szombaton, illetve vasárnap kezdték meg a munkájukat a déli határ alatti szerb-horvát közös Duna szakaszon.
   
A közlemény arra is kitért, hogy a déli országrész és Vukovár közötti mintegy 100 kilométeres szakaszon több olyan jégdugó kialakulására alkalmas hely van, amelyek elzáródása esetén kialakuló árvíz elsődlegesen magyar, de szerb (bal parti) és horvát (jobb parti) területeket is fenyeget. Magyarország érdekelt abban, hogy ezen a kritikus szakaszon szükség esetén jeget törjön, különösen azért, mert két déli szomszédja nem rendelkezik ilyen technikával - hangsúlyozza közleményében a  főigazgatóság.
   
Az OVF közleménye szerint a Duna változatlanul erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett van összefüggő álló jég, mintegy 17 kilométer hosszban. A budapesti szakaszon partközelben található még nyílt víz, de a folyó 80 százalékán közel teljes a jégborítás, ami folyamatosan vonul le.
   
A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, vastagsága általában 10-25 centiméter közötti, de helyenként eléri a 35 centimétert is.
   
A közlemény kitér rá, hogy a Duna és a Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága kismértékben tovább nőtt (15-30 centiméter). A jégzajlás miatt korábban kialakult jégtorlódásokat is folyamatosan figyelemmel kísérik, de ezek beavatkozást egyelőre nem igényelnek.
   
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vasárnap azt közölte, hogy országszerte jelentősen javult a levegő minősége.
   
A fővárosban vasárnap reggel 6 órától visszavonták a szmogriadó riasztási fokozatát, ezzel együtt megszüntették a szombaton elrendelt forgalomkorlátozó intézkedéseket. Ugyanakkor Tarlós István főpolgármester ugyanettől az időponttól - további intézkedésig - elrendelte a tájékoztatási fokozatot.
   
Salgótarjánban is megszűnt a szmogriadó, ott már a tájékoztatási fokozatot sem kellett elrendelni. Az OKI legfrissebb mérései alapján készült térképén már csak Tatabányát és Székesfehérvárt jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel. Ezen helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.      

A levegő minősége az egészségtelen kategóriába sorolható Győrben, Százhalombattán és Putnokon, itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.       Tíz településen is, már csak kifogásolt a levegő minősége, ezek: Budapest, Tököl, Dunaújváros, Sopron, Veszprém, Várpalota, Pécs, Salgótarján, Sajószentpéter és Kazincbarcika. További kilenc település - Szeged, Szolnok, Vác, Eger, Miskolc, Hernádszurdok, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen - levegője elfogadhatónak minősül az OKI tájékoztatása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!