Fidesz: 32, MSZP: 14, Jobbik: 7

Budapest - Nagyjából negyedmillió szimpatizánst veszített a Fidesz az elmúlt egy hónapban a Népszabadság által pénteken ismertetett közvélemény-kutatás szerint.

MTI

A Szonda Ipsos kutatásából kiderül, hogy a veszteségeket főképpen a nyugdíjasok, valamint az alacsony iskolázottságúak körében szenvedte el az ellenzéki párt; a távozókból bizonytalanok lettek.
Az MSZP tábora változatlan, a múlt hónaphoz hasonlóan ezúttal is a választókorú népesség 14 százaléka támogatja. A Fidesz 32 százalékot vonz, a Jobbikkal 7 százalék szimpatizál.
A Jobbik pozíciói valamelyest erősödtek, ugyanis a párt a biztos pártválasztók körében az eddigi legjobb közvélemény-kutatási eredményt, 14 százalékot ért el. A Fidesz itt is rontott, 63-ról 58 százalékra, az MSZP pedig lényegében a múlt hónaphoz hasonlóan teljesített: akkor 21, most 22 százalékon áll.
A többi párt támogatottsága sem változott, az MDF-nek 2, az SZDSZ-nek és az LMP-nek 1 százaléknyi eltökélt választója van, a KDNP statisztikai értelemben mérhetetlen - ismerteti a Népszabadság a Szonda Ipsos február elején végzett, az ország felnőtt lakosságát reprezentáló közvélemény-kutatásának adatait.
Az elemzésből az is kiderül, hogy az elmúlt egy hónapban 43-ról 46 százalékra emelkedett a választási kedv, de négy évvel ezelőtt 58 százalékos volt a részvételt tervezők aránya. A bizonytalanok és passzívak aránya is szokatlanul magas: 42 százalék, szemben a 2006-os 31 százalékkal - olvasható a Népszabadságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!