Falkában támadtak a kóbor kutyák

A Vas megyei sótonyi hegyen november 12-re virradóra négy juh szétmarcangolt testére bukkant a tulajdonos. Az eset pontosan egy hét múlva megismétlődött. A kutyák a juhok gazdájára is rátámadtak, aki a helyszínen lelőtt két ebet.

Dunaújvárosi Hírlap

Steininger Károly gazda reggel kutyaugatást hallott, kiszaladt, és azt látta, hogy három nagytestű németjuhász a juhokat kergeti és marcangolja. Próbálta elzavarni őket, de a kutyák rátámadtak. Ekkor az engedéllyel tartott lőfegyverével mindhárom kutyára egy-egy lövést adott le. Két kutya azonnal elpusztult, a harmadik elfutott. A Sárvári Rendőrkapitányság a juhokat megtámadó kutyák tulajdonosai ellen szabálysértési eljárást kezdeményezett.

Dr. Kereszty Gábor sárvári állatorvos maga is kint járt a helyszínen, saját szemével győződött meg arról, milyen pusztítást végeztek a kutyák. Szerinte a gazdák felelősek, s az önkormányzatoknak is jobban kellene figyelniük a kóbor kutyákra.

- A kutyák ősei falkában élő ragadozók voltak. Az ösztön pedig megmarad az állatokban - mondja az állatorvos. - Sokan azt gondolják, hogy a kutyák akkor támadnak állatokra, ha éhesek. Ez egyáltalán nem így van. Ilyen esetben az összedolgozás és a vadászösztön dominál. Számos példa mutatja, hogy a környéken is garázdálkodnak kóborló kutyák. Általában kisebb testű állatokat támadnak meg, de volt, hogy szarvast vadásztak le. Már az is kirívó eset, hogy birkákra támadtak a kutyák. Nagy veszélyt jelenthetnek a falkában támadó kutyák, s nemcsak az állatokra, hanem az emberekre nézve is.

- A környéken is támadtak már a kóborló kutyák emberre - folytatja dr. Kereszty Gábor. - Hallottam, hogy volt, aki kerékpárral védte magát a támadás ellen. Ha valaki ilyen helyzetbe kerül, akkor a legfontosabb, hogy ne essen pánikba. A kiabálás és a futás még jobban ösztönzi a falkát a támadásra. Ha lehet, akkor próbáljunk meg segítséget kérni valamilyen módon, s keressünk olyan eszközt a közelben, amivel védekezhetünk.

Az állatorvos hangsúlyozza, a kutyatartás nagy felelősséggel jár, így a kóborló ebek gazdái is hibásak a sótonyi esetben. Ha megfelelő körülmények között tartották volta a kutyákat, akkor azok nem tudtak volna kiszökni az udvarról. Ha a törvényeket nézzük, akkor az önkormányzat feladata az, hogy ne legyenek kóborló kutyák a településeken. Nekik kell gondoskodniuk a kóborló ebek befogásáról és elszállításáról.

- A kutyák deviáns viselkedése adódhat neveltetésből is - emeli ki dr. Kereszty Gábor. - Az ember jelentheti a legnagyobb veszélyt az ebekre akkor, ha nem tudja megfelelő körülmények között tartani az állatot. A kutya emberrel való kapcsolata különleges, az állat ez a köteléket falkának tekinti. Ebben az esetben a gazda a falkavezér lennie. Ha a kutya más kutyákhoz csapódik, az már másik falka, ott a viselkedése is megváltozik.

További információ a vasnepe.hu-n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!