Ez egy kész átverés show!

Dunaújváros - Kész átverés! Leginkább így lehetne jellemezni azt a dunaújvárosi csalássorozatot, amelyet jelenleg az ügyészség vizsgál. Száznál is több embernek ígért olcsó önkormányzati bérlakást egy hitelközvetítő iroda, ám a befizetett több tízmillió forintnak nyoma veszett.

zaol.hu

Az ügyészség nem kevesebb, mint száztizenhárom rendbeli, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének alapos gyanúja miatt vizsgálódik a dunaújvárosi ügyben. Egy hitelközvetítő iroda azt ígérte ügyfeleinek, hogy két-háromszázezer forint befizetése esetén olcsó önkormányzati bérlakást szerez számukra. A hír egyre többek figyelmét felkeltette a városban, a gyanútlan sértettek ugyanis másoknak is ajánlották ezt a remek lehetőséget, így hamarosan tekintélyesre duzzadt a lakásigénylők száma. Az ügy elsőszámú gyanúsítottja, H. Istvánné által vezetett iroda - amely kezdetben a Szórád úton, majd a Balogh Ádám utcában működött - a jobb hihetőség kedvéért önkormányzati fejléces, és a Pénzügyi és Vagyonkezelő Iroda pecsétjével ellátott szerződéseket adott az ügyfeleknek. Csak később derült, ki hogy ezek az okiratok hamisak voltak. Lakás persze nem lett, a befizetett pénzt sem kapták vissza az ügyfelek. Ha csak azzal számolunk, hogy a 113-rendbeli csalás áldozatai fejenként legalább kétszázezer forintot adtak át, akkor is több mint 22 millió forintos bevételt könyvelhetett el az iroda. Lapunk azonban úgy értesült: sokan inkább hagyták veszni a pénzüket, és nem tettek feljelentést a rendőrségen, és akadt olyan ügyfél aki egymaga közel ötmillió forintnyi előleget tett le az asztalra.

- Olcsó lakást ígértek, és azt mondták, a befizetett előleg sikeres ügylet esetén beszámít a vételárba. Először csak bérlőként költözhettünk volna be, később pedig a tulajdonunkba került volna az ingatlan. Kétszázezer forintot adtam át H. Istvánnénak még 2005. november 22-én. 2007. agusztus 29-én ígérték a lakás átadását, ám egy nappal előtte felhívtak, hogy mégsem aktuális a dolog. Eddigre már végképp elfogyott a türelmünk, ezért bementünk az önkormányzathoz, hogy tisztázzuk a helyzetet. A hitelirodában ugyanis rendre azt mondták, hogy a hivatalból két hölgy rendezi az ügyet, és a papírokon ott volt az önkormányzat pecsétje is. A pénzügyi irodán azt válaszolták, csalás áldozatai lettünk - mondta el az egyik károsult Horváth Beáta, aki gyermekét egyedül nevelő anyaként szeretett volna lakáshoz jutni.

Tóth Jánosék még rosszabbul jártak. Ők 1 millió 50 ezer forintok buktak az üzleten, sőt ismerőseiknek is ajánlották ezt a lehetőséget, így a család és a barátok összesen 2,5 millió forintnak inthettek búcsút:

- A papírokon megadták a lakás címét, a házszámot, és az emeletet, de az ajtószámot soha, csak később jöttünk rá miért. Nekem a Munkácsy utcában lett volna a lakásom, ám egy ismerős közös képviselőnél utánaérdeklődtem a dolgoknak. Kiderült, hogy az iroda által megadott címen egyetlen önkormányzati bérlakás sincs, minden lakásnak van tulajdonosa.

Mások is hasonlóképpen jártak:

- Egy, az Esze Tamás utca 3. szám alatti lakásért fizettem be a háromszázezer forintos előleget. Valahogy kezdett gyanús lenni ez a dolog, ezért aztán bementünk a földhivatalba, ahol kiderült, a társasházban csak magántulajdonú lakások vannak. Másoktól hallottuk, hogy soha nem adtak ki ajtószámot, nehogy lebukjanak. Hivatkoztak például arra, hogy nem jó a kilakoltatás előtt zaklatni a még ott lakókat, de mondták azt is, hogy idősekről van szó, akiknek már megvan a helyük a nyugdíjas otthonban, csak legyünk kicsit türelemmel. Állítólag voltak nem létező címek is, például olyan utcák, ahol nincs is páratlan oldal - mesélte el lapunknak R. Katalin.

Gungl Katalin is a becsapottak között van:

- Amikor nem tudták tartani a lakások átadásának határidejét, a legkülönbözőbb dolgokat találták ki. Például, hogy még most festik a szobákat, letétben van a pénz, zárolták a számlát, éppen betörtek az irodába, vagy hogy az ügyintéző eltörte a kezét. Mindig akadt valamilyen ürügy. Az én párom csak azért is felment az ígért Kőműves utcai lakásba, ahol legnagyobb meglepetésére a tulajdonos nyitott neki ajtót, aki azt is elmesélte, hogy a lakás több mint tív éve magántulajdonban van - mondta a fiatal hölgy.

Matticza Krisztiánnak háromszázezer forintja bánja, hogy kapcsolatba került H. Istvánnéval és B. Ibolyával:

- Amikor én mentem be, azt mondták, hogy a kétszobás lakásoknál két-háromszázezer, a háromszobásoknál pedig háromszázötven-négyszázötven ezer forintot kell előlegként befizetni. Én Ibolyának adtam át háromszázezer forintot, azt mondta, beviszi majd az illetékeseknek. Pénzt vagy lakást azóta sem láttam, de nem akarom ennyiben hagyni a dolgot.

A lapunknak nyilatkozó károsultak elmondták: egy idő után hiába keresték telefonon vagy személyesen a pénzátvevőket, elérhetetlenek voltak. Ha pedig az utcán futottak össze H. Istvánnéval, ő úgy csinált, mintha nem történt volna semmi.

Néhányan tudni vélik: orvosok, ügyvédek, cégvezetők, jómódú vállalkozók is vannak az egykori kliensek között, akik befektetési szándékkal vásároltak volna önkormányzati bérlakásokat.

Az emberek sokaságát becsapó korábbi vállalkozásnak egyébként találó elnevezést választottak: Korrekt Hitelközvetítő és Tanácsadó Iroda néven működött...

A rendőrségi feljelentésig.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!