Ez aztán az útelágazódás !

Dunaújváros - A lakók felháborodása érthető, vélhetően e nyomás vezet majd valamiféle megoldáshoz a Pipacsként ismert magánutak tulajdonviszonyainak rendezése ügyében.

Szabó Betty

Megoldást jelenthet-e a kisajátítás?! - érdeklődtünk a helyi önkormányzatnál. Döntés kérdése, hogy az önkormányzat kezdeményezi-e a kisajátítást. Az úgynevezett útlejegyzés elvileg bármikor megtörténhet. Ennek tényét a magántulajdonos nem is igazán vitathatja, az összeg nagyságrendjét azonban igen - akár bíróság előtt is.

Úgy tudjuk, a hátsó Varga-tanya tulajdonosa nyolcezer forintos négyzetméterenkénti árat kérne magánútjáért. Ám az önkormányzat eddig nem is bocsátkozott komoly alkuba. Kiss András, a terület képviselője most azon van, hogy ez az egyezkedés megkezdődjön (a cél az, hogy a jövő évi büdzséből jusson pénz a magánút megvásárlására).

A Pipacs utca benzinkút felőli oldalán több társasház is épül. A telekkialakításhoz ott is szükség volt feltáró utakra - így fordulhatott elő, hogy a fejlesztők kénytelenek voltak a már meglévő, de lezárt magánút tőszomszédságában egy ugyanolyan szélességű utat meghagyni. Tóth Györgyék az ő magánútjukat már felajánlották a városnak - ingyen. Ám a város nem vette át kezelésre az utakat, azok állapotára hivatkozva.

Az ügy pikantériája: ha az egymás szomszédságában lévő két magánút egyszer városi kézbe kerül, és összenyitják azokat, akkor a szélessége folytán akár repülőgép leszálló-pályának is alkalmas lesz.

Hasonló a helyzet a telep több utcájával kapcsolatban is. A telkeket osztó, ingatlanfejlesztő Észter Kft-hez tartozik a Hosszú, az Orgona és a Mályva utca. A Búzavirág, az Akácos, a Százszorszép utca és a Tövis köz van jelenleg önkormányzati tulajdonban.

Ez azért érdekes, mert a belterületi utak fejlesztésére pályázaton jelentős összeget szerezhetne a város, ám a pályázatnak feltétele, hogy az utak önkormányzati kézben legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!