Elszállnak az élelmiszerárak is? Komoly emelés várható

Fejér megye - Nem tudják már lenyelni a gyártók az üzemanyagok drágulása miatti többletköltségeket, komoly áremelkedés várható az élelmiszereknél. Legalább ekkora nyomást fejt ki azonban a liszt- és a cukorár robbanása.

Klecska Ernő

Aki még tud költséget csökkenteni, az megpróbálja, de  a többség e lehetőségeinek a végén tart. Az élelmiszeripar legtöbb területén legalább 10-15 százalékos áremelés készül - derült ki a lapunk körkérdésére adott válaszokból. A gyártók minden nap számolnak, s úgy kalkulálnak,  a kereskedőkkel az átvételi árról szólót tárgyalások talán még egy hónapig eltartanak.
A hűtőiparban legalább  15 százalékos áremelésre lenne szükség, amit roppant nehéz elfogadtatni  a nagy áruházláncokkal - mondta Kúthy László,  a Fevita Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. kereskedelmi igazgatója. Az ágazat nagy energiafelhasználó, rengeteg gázolaj kell a szállításhoz és a gépkocsik hűtésének a költsége is lényegesen megemelkedett. Az üzemanyagok áremelkedése miatt a betakarítási költségek is megugrottak, és a földeken végzett kezelés, talajmunka is alaposan megdrágult - mondta a szakember. Az amúgy is kis nyereséggel dolgozó hűtőiparban  folyamatosan számolnak. Az adatok azt mutatják, hogy  a  disztribúció költsége egy év alatt csak az üzemanyagár-emelkedések miatt   8-10 százalékkal nőtt. Ez a tétel  a kiszállításon belül közel 34-35 százalékot tesz ki.  A helyzetet tovább nehezíti, hogy a partnerek is folyamatosan beárazzák  a költségnövekedést, s  a belvíz is komoly árfelhajtó tényező, hiszen kevesebb a termőterület,  s még az is előfordul, hogy  a termelő teljes növénykultúrát vált,  és áttér a jobban fizető termékre.
A  Fevita komoly veszteségeket könyvel el azért, mert fix áras szerződéseket kötött - mondta Kúthy László,  aki szerint mindezek fényében legalább 15 százalékos áremelésre lenne szükség.
Vannak, akik költségcsökentéssel próbálkoznak.   Birkás Gyula, a soponyai Carota Bt. egyik tulajdonosa  kérdésünkre elmondta: az áremelésre nincs nagy terük, ők most csak a költségcsökkentésben gondolkodhatnak. A mezőgazdasági szakportálokon egyszerűen csak Sárgarépakirály-nek nevezett, a gabonafélékre és szántóföldi zöldségnövényekre alapozott üzleti vállalkozás vezetője  a kis cég helyzetét rendezettnek látja, de főleg azért - tette hozzá -, mert kukoricájukat nem kötötték le,  s a saját tárolóban pihenő terményt most jelentős haszonnal tudják majd eladni. A kukorica a 2009-es  27 ezer forintos árról szép lassan 35, majd 45, végül 58 ezer forint körüli tonnánkénti értékre  kúszott fel. Ők jól jártak, de akiknek  forráshiány miatt le kellett kötni a készletüket, sokat buktak.
Közgazdasági törvényszerűség: ha költségek nőnek, nőnek az árak is. Az Alba-Kenyér Sütőipari Zrt. például 12-15 százalék áremelést tervez márciusig - tájékoztatta lapunkat Rotter Jenő, a társaság vezérigazgatója. A nagykereskedelmi árrés  terméktől függően  11-15 százalék körtül mozog, de ennek jó részét elvitte az üzemanyagárak növekedése.  A sütőiparban legalább ekkora a költségnyomás azért is, mert egy év alatt közel 100 százalékkal nőtt  a lisz ára, s drágult a többi alapanyag, leginkább az olaj és margarin, az utóbbi hetekben pedig valósággal felrobbant  a cukor ára. Az  Alba-Kenyér Sütőipari Zrt. az áremelést  jelentős fáziskéséssel valósítja meg. Nagy kérdés, hogy  a kereskedők milyen átvételi árat fogadnak el,  de mivel mindez az aratás óta gyűrűzik, ők is tudnak  e kényszerekről - vélte Rotter Jenő, aki szerint ez az egyeztetési folyamat körülbelül egy hónapig tarthat - írja az fmh.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!