Elmaradt a bravúr - Nem sikerült a feljutás a legjobbak közé

Szombaton befejeződött a divízió I-es jégkorong-világbajnokság a Magyarország - Olaszország mérkőzéssel. A magyar bravúr elmaradt, csapatunk 4-3-as veresége azt jelenti, a mieink maradtak a másodosztályban. Hatalmas érdeklődés előzte meg a mérkőzést: szombaton a kezdés előtt másfél-két órával már hangolt a hazai tábor és akár két aréna is megtelt volna, mert lépten-nyomon elhangzott a kérdés: van-e eladó jegyed?

Agárdy Csaba

Magyarország _ Olaszország 3-4 (1-3, 1-0, 1-0, 0-1)
hosszabbításban
Papp László Budapest Sportaréna, 9000 néző. Vezette: Dumas (amerikai), Dehaen (francia), Fluri (svájci).
Magyarország: Hetényi (Szuper) _ Horváth A.(1), Tokaji, Sofron, Vas M. 1, Ladányi 1 (1), Hegyi (1), Pozsgai, Palkovics, Sikorcin 1, Vas J., Sille, Szélig, Kovács Cs., Bartalis, Kóger, Orbán, Benk, Holéczy, Magosi, Galanisz. Szövetségi kapitány: Ted Sator.
Olaszország: Bellissimo _ Hofer (2), Helfer, Fontanive, Ansoldi, Souza 1, Plastino, de Marchi (1), Scandella 3, Egger, Insam, Larkin, Johnson, Iannone, Pittis, Watson, Gruber, Lutz, Iori, de Toni, Felicetti. Szövetségi kapitány: Rick Cornacchia.

 




Remek show-műsorral kezdődött a találkozó, azonban a magyar tábor jókedve hamar elszállt, hiszen a 8. percben már 2-0-ra vezettek az olaszok. Sajnos sem a magyar védelem, sem Hetényi a kapuban nem állt helyzete magaslatán: a második olasz találat után Ted Sator le is cserélte kapusát, és Szuper Levente foglalta el a helyét. Ez a két gól meg is határozta a mérkőzés jellegét, a mieink futottak az eredmény után, minden erőt megmozgattak az egyenlítés érdekében, de sokáig nem jártak sikerrel, hiszen 2-1 után gyorsan újabb gólt szereztek az olaszok.

 



Azonban csapatunkat nem törte meg, hogy kétgólos hátránnyal várhatta a második harmadot: ezt a játékrészt, valamint a befejezőt is 1-0-ra megnyerte, így „hosszabbításosra” hozta a mérkőzést. Azonban nagy baj volt, hogy Horváth Andrást az utolsó percben kiállította a vezetőbíró, így az ötperces hirtelen halált emberhátrányban kezdték a mieink. Az olaszok a ráadás 56. másodpercében éltek is a lehetőséggel, belőtték a győztes gólt, és ezzel megnyerték a divízió I-es világbajnokságot, ami egyben azt is jelentette, feljutottak az „A” csoportba, hivatalos nevén a Top Divízióba.

 



A vereség természetesen nagy csalódást okozott a játékosok, a szakvezetők és a szurkolók táborában egyaránt, mert titkon mindenki bízott abban, hogy hazai környezetben a fanatikus magyar szurkolótábor előtt sikerül a bravúr, és 2009 után újra „A” csoportos lesz a válogatottunk. Azonban a döntőben látottak alapján elmondható, az olaszok megérdemelten győztek ellenünk, megérdemelten nyerték meg a világbajnokságot. Megállapítható: az olaszok képzettebb hokisokból álltak (elsősorban az Észak-Amerikából honosított játékosok jóvoltából), szervezettebb jégkorongot játszottak, mint a mieink.

 



Csapatunk leginkább ott okozott csalódást, ha egyáltalán csalódásról beszélhetünk, ahol a szakvezetés a legerősebbnek tartotta. Kapusposzton komoly gondjaink voltak, nem véletlenül kellett cserélni. A védelmünkről pedig egyértelműen kiderült, hogy az olasz szinten már körülményes és lassú. Ez rányomta a bélyegét a támadójátékunkra is, mert hátulról nagyon kevés jó indítást kaptak a csatárok, akik így  a szükségesnél kevesebbszer tudtak lendületbe kerülni. Az olaszok keményen letámadtak, a középső harmadot szervezetten megszűrték, ezzel megakadályozták azt, hogy hatékonyan tudjon válogatottunk támadást építeni.

 



Persze egyáltalán nem arról kíván szólni ez az írás, hogy a magyar csapatot kritizálja, vagy piszkálja, mert amit a világbajnokságon mutatott, dicséretes. A gyengébb válogatottakat jó játékkal, magabiztosan legyőzte, az olaszok ellen mindent kihozott magából, az „A” csoportból tavaly kiesett válogatottjukat hosszabbításra kényszerítette, vagyis a rendes játékidőben ellenük sem szenvedett vereséget _ a hosszabbításban is csak emberhátrányban.
A további eredmény: Spanyolország _ Dél-Korea 3-2 – hosszabbításban.

A divízió I-es világbajnokság „A” csoportjának eredménye: 1. Olaszország 11 pont, 2. Magyarország 10 pont, 3. Dél-Korea 4 pont, 4. Hollandia 3 pont, 5. Spanyolország 2 pont.
Olaszország feljutott az „A” csoportba, Spanyolország kiesett a divízió II-be.
A másik ágon, Kijevben az első helyet Kazahsztán szerezte meg. Mögötte a sorrend: Nagy Britannia, Ukrajna, Lengyelország, Litvánia, Észtország. A kazahok följutottak az észtek kiestek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!