Ellenőrizték a bérlakások állapotát és a fizetési hajlandóságot

Dunaújváros - Az önkormányzati lakást bérlők egy része a minimális karbantartással sem foglalkozik, és halmozza a hátralékokat - derült ki a mostani ellenőrzéskor.

Körmendi Erzsébet

Az önkormányzat 2006-ban alkotott rendeletet a bérlakásokról. A polgármesteri hivatal illetékes osztálya azóta minden évben legalább egyszer ellenőrzi a lakások rendeltetésszerű használatát, valamint a szerződésben foglalt kötelezettséget teljesítését.

A városnak jelenleg 401 ilyen bérleménye van, közülük 330 összkomfortos, 71 pedig csak komfortos minősítésű. Az önkormányzati lakások közül harmincra a Pálhalmai BV intézetnek, kettőre a honvédségnek, ötre a megyei rendőrkapitányságnak van bérlőkijelölési joga, hat pedig műteremlakásként szolgál. A városba települő szakemberek elhelyezésére huszonkilenc lakás van fenntartva.  A  többi  összesen 329  szociális bérlakás. Tizenöt kivételével valamennyiben ellenőriztek a szakemberek. Hat bérlő többszöri értesítés ellenére sem tette lehetővé, hogy bejussanak a lakásába - közülük négy jelentős lakbérhátralékot halmozott fel.

Az ellenőrök megállapították, hogy a bérlők egy része a minimális karbantartással sem törődik, az általuk használt lakás állapota finoman szólva kívánni valót hagy maga után. Holott a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek felújítása, cseréje a bérlő feladata. A DVG Zrt.  mint a lakások kezelője  huszonnégy bérlőt szólított fel, hogy az év első felében tegye rendbe a lakást. Lakbér, illetve közüzemi díj tartozása  213 bérlőnek van. Az ellenőrök tájékoztatták a hátralékosokat a segélyek kínálta lehetőségekről, és arra ösztönözték őket, hogy próbáljanak részletfizetést kérni a szolgáltatóktól.


Kétszáztizenhárom bérlőnek van lakbér és díjtartozása

Harminchárom bérlő került végső stádiumba. Nekik lejárt a határozott idejű szerződésük, vagy lakbérhátralék miatt felmondta azt a kezelő. Három bérlő jogcím nélküli használóvá vált, felmondás miatt, további háromnál  fontolgatják a felmondást.  A  jogcím nélküli lakáshasználatot  bíróság állapította meg, jogerősen,  így az érintett családok bármikor kiköltöztethetők, ha a DVG vagy az önkormányzat leteszi a  végrehajtási előleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!