Elbukhat a luxusáfa ötlete?

Úgy tűnik, az egykulcsos adórendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az emberek (vagyis a gazdagabbak) zsebében hagyott adóforintok mégsem pörgették fel ezidáig a hazai gazdaság motorjait. Ezért a költségvetés kiigazítására, s az adók hatékonyabb beszedésére törekednek.

Miskei Anita

De vajon kitől várják a hiányzó adóforintokat? A  kormányfő szerint  nem elég hatékony az adóbeszedés. Mi tagadás, az elmúlt években megugrott a felszámolási eljárások száma, egyre több cég tartozik 100 millió forint feletti összeggel.  Kissné Lőrincz Renáta adószakértő elmondta, a felszámolások száma nő, 2009-ben  drasztikus emelkedést tapasztaltak, 14 ezer 575 társaságot számoltak fel. A tendencia folytatódott  2010-ben, 17 ezer 530 eljárás volt, s az idei évben is  13 ezer esetről számoltak  be.   A százmillió forint feletti adótartozással rendelkező cégek száma emelkedést mutat. 2009 negyedik negyedévében 1650 cég tartozott 100 milliónál is többel, a tavalyi év végén kétezer adós céget regisztráltak, az idén a nagy adósok listáján a második negyedévben 1999 vállalkozást tartottak nyilván  mondta az adószakértő, aki szerint ezeket a pénzösszegeket  nehéz  behajtani. A  luxusáfa ötlete  akadályokba ütközhet, hisz - jegyezte meg - ezidáig  elbuktak a gazdagokat sújtó adóterhek.

Ezzel szemben  drágulással sújtják a dohányosokat, az italozókat és az autósokat. A dízel  jövedékiadó-tartalmát  97-ről 110 forintra emelik, az üzemanyag drágulását  hamarosan  megérezzük. Bár, jegyezte meg az egyik fehérvári kút üzemeltetője, így is nehéz: visszaesett a tankolások, s a tankolásokkor elköltött forintok száma. Sokan csak hó elején tankolnak, s  mennek, míg az üzemanyag kitart. Mások a kevesebbet többször elvet követik,  2-3 ezer forintért tankolnak.  A dohányáruk piacán a legtöbben az olcsóbb megoldásokat keresik. Egyelőre kevesen mondtak le a cigarettáról, inkább megveszik a dohányt, s maguk készítgetik a cigarettát,  így olcsóbb.
A vendéglátó egységekben, kocsmákban  attól tartanak, bezárhatnak. A pénznyerő automaták  jelenleg 13 ezer 700 játékteremben üzemelnek, több mint 12 ezer  II. kategóriás, vagyis vendéglátó egységben található. Ezen  egységek zöme az automatákból származó bevételek közel felét megkapja, ebből tudja eltartani magát. Drasztikus adóemelés esetén ezek a munkahelyek megszűnnek,   60 ezer  ember mindennapi megélhetése került veszélybe. A játékadó mértéke ma  100 ezer forint gépenként havonta, ezt korábban 500 ezerre akarták emelni, ez az ágazat végét jelentette volna. A tervek szerint  mértékét 150 ezerre növelik.

Kotsis József étteremtulajdonos kiemelte,  nem emelik áraikat,  a vevőkör stagnál, nem szeretnék őket elveszíteni, inkább keresik annak lehetőségét, hol tudják olcsóbban beszerezni az alapanyagokat. 
A tervezett drágítások mellett ott a legújabb ötlet, a luxusáfa bevezetése, mellyel a luxuscikkek forgalmi adójának kulcsát 35 százalékra emelnék. A jelenlegi uniós áfa-szabályok  nem teszik lehetővé a normál rátánál magasabb áfa-kulcsok alkalmazását egyes termékekre, csak  alacsonyabb kulcsokét. 

-  Az EU-n belül így is hazánkban és Dániában a legmagasabbak az adóterhek, nem látom reálisnak a luxusáfa bevezetését - jegyezte meg Várszegi András,  a Korona Zrt. kereskedelmi igazgatója. A hazai üzletlánc szakembere hangsúlyozta, nehéz megfogalmazni, mi tekinthető luxusnak. - Egy internetes telefon luxus  egy diáknak, aki  játszik a készülékkel,  ugyanakkor egy üzletembernek, akinek munkaeszköze, nem tekintem luxusnak. Épp így egy drágább  öltöny sem luxus annak, akinek munkája során a legmérvadóbb szempont megjelenése. Ahogy egy navigációs készülék sem  luxus az utazóügynök autójában. Nehéz megfogalmazni, mi tekinthető luxusnak. Székesfehérvár viszonylatában  drága, minőségi öltönyöket értékesítünk,  80-90 ezer forint értékűeket, Budapesten 500 ezerért is kínálnak öltönyt. Tapasztaljuk, hogy az emberek egy része az olcsó termékeket keresi az élelmiszerek, a ruházat területén. Ugyanakkor van egy vevőkör, amelyik  a magasabb minőséget képviselő termékeket keresi. Ezt  nem tartom luxusnak. Nehéz tehát egy értékhatárt húzni, ami fölött már kivethető lenne a luxusáfa - mondta a szakember.

Címkék#adó#luxus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!