EB 2012 - C-csoport: Megállítja valaki a spanyolokat?

A Világ- és Európa-bajnoki címvédő spanyolok mellé az olaszok, az írek és a horvátok nyertek besorolást. Utóbbi három köszönte szépen, de más verziót is el tudott volna képzelni...

duol.hu

Az utóbbi évek spanyol futball-uralma alapján azt mondhatjuk, hogy a második hely megszerzésére van csak esélye a három együttesnek, aztán a FIFA-világranglistára nézve azon gondolkodunk: melyikük lesz az? A horvátok ott vannak az első tízben (8.), az olaszok a tizenkettedikek, de az írek is a 18. helyen állnak. A nagy kérdés az: egy ilyen világversenyen számít-e ranglista-helyezés? Itt nemcsak minden pontnak, hanem minden gólnak is óriási jelentősége lesz. Összekapják magukat az olaszok, akik legutóbbi 7 Eb-meccsükből csak kettőt nyertek meg? Mit produkálnak az írek, akik Európa-bajnokságon eddig csak egyszer, 1988-ban jártak? Hihetetlen mentalitásukkal a horvátok lesznek-e, akik odaérnek a továbbjutó helyre? A spanyolok, végső győzelmük ellenére sem produkáltak mindig 100%-ot a 2008-as csoportmeccseken: ha ezt valamelyik csapat kihasználja, szerezhet a továbbjutásban óriási szerepet játszó pontot vagy pontokat.

A C jelű kvartett a két lengyel nagyvárosba, Gdanska és Poznanba szólítja a mérkőző csapatokat: az otthon megszokott tengert csak a kikötővárosban láthatják a játékosok, de lemondanának szívesen a lengyel iparvárosról, ha a csoportkör után Ukrajnába, a negyeddöntőbe vehetnének repülőjegyet

Spanyolország: Amit lehetett, már megnyerték

Négy éve még csak az öreg kontinens, két éve azonban már az egész világ trónját a spanyol labdarúgó-válogatott foglalja el. A selejtezőkben 8/8-as mutatót produkáltak, kiszolgálták közönségüket és újfent megmutatták mindenkinek: címvédőként nem is várhatnak el mást tőlük! Vicente del Bosque csapatában a La Ligában szereplők mellett néhány angliai első osztályú játékos kap helyet, és csak a legnagyobb sztárokat sorolnánk fel: Iker Casillas a kapuban, Piqué, Sergio Ramos és Raúl Albiol a védelemben, Fabregas, David Silva, Iniesta, Xavi és Xabi Alonso a középpályán vagy Fernando Torres a csatársorban Elképesztő névsor ez már önmagában is! A kérdés, hogy mennyire elégedettek? Vagy, hogy mennyire leterheltek a 2011/2012-es bajnoki év után? A csoportmeccsek alatt nem kell kimozdulniuk Gdanskból: az olaszokkal kezdenek, majd az írekkel meccselnek, végül a horvátokkal szemben lépnek pályára. Ez a spanyol csapat már más, mint a 90-es évek együttese – ők már nem csak esélyesek, ugyanis az esélyesség terhét elviselik és megvalósítják elképzeléseiket. Lehet, hogy először lesz címvédés az Eb-k történetében?

Olaszország: Akiknek mindig kék az ég

A kétszeres rendező, egyszeres Eb-győztes olaszok a selejtezők során nem ismertek pardont: Szerbiában és Észak-Írországban ikszeltek, de az összes többi meccsüket megnyerték, ráadásul a tíz találkozón csak két gólt kaptak (a szerbek elleni hazai meccsük 3–0-s eredményét az UEFA állapította meg, mert a vendégdrukkerek részéről súlyos rendbontás történt). Az Azzuri 1996 óta nem hiányzik az Eb-kről, azonban csak egy érmet szerzett, méghozzá a belga-holland közös rendezésű kontinensviadalon, egy ezüstöt. Természetesen a Serie A adja a keret jelentős részét. Cesare Prandelli olyan neveket húzogat a mágnestáblán, mint Gianluigi Buffon a kapuban, Giorgio Chiellini a védelemben, Andrea Pirlo és Daniele De Rossi a középpályán és Antonio Cassano vagy Marion Balotelli a támadósorban. A squadra azzurra a címvédő ellen kezdi meg a csoportmeccseket, majd játszanak a horvátokkal, végül pedig az írekkel.

Horvátország: Megismételni a múltkori produkciót

A 2008-as Eb-n 100%-os teljesítménnyel, 4–1-es gólaránnyal léptek túl a csoportkörön a horvátok, ám a törökök elleni negyeddöntőben 11-esekkel elvéreztek. Akkoriban remek csapatjátékot láthattunk tőlük, ám a szerencse elpártolt déli szomszédjainktól. Robert Prosinecki és Davor Suker utódai a selejtezők során a görögök mögött végeztek a második helyen (a hellénektől és a grúzoktól kaptak ki idegenben), ám a pótvizsgán visszavágtak a törököknek és már az első, isztambuli meccsen elintézték a továbbjutás kérdését, hiszen 3–0-ra lemosták a félholdasokat. Slaven Bilic csapatában Pletikosa, Simunic, Corluka, Kranjcar, Olic és Eduardo da Silva neve hangzik ismerősen. Utóbbi játékos nagyon szívesen játszana ismét Donyeckben: nem csak azért, mert a helyi Sahtyar játékosa, hanem azért is, mert a C-csoport továbbjutói Ukrajnában folytatják a küzdelemsorozatot. A horvát válogatott a 8. helyen áll a FIFA-világranglistán, így papíron nekik kellene a nyolc közé jutniuk, ám ehhez a három találkozón maximumot kell nyújtaniuk. Az írekkel kezdenek, majd az olaszokkal folytatják a sort, és bíznak abban, hogy a spanyoloknak „nem muszáj” nyerniük a csoport zárómérkőzésén.

Írország: 24 év után visszatérnek

Anno 8 percen múlott 1988-ban a bivalyerős szovjet-angol-holland hármas mellé kerültek első Eb-jükön az írek, és az utolsó csoportmeccsükön 0–0-ra álltak a hollandokkal. Már csak 8 perc vissza a meccsből, és az iksszel ők jutottak volna tovább. Ám érkezett egy bizonyos Wim Kieft, aki góljával továbblőtte a hollandokat, az írek pedig hazautazhattak.

A selejtezők során csak az oroszoktól kaptak ki (Dublinban, 3–2-re), így megérdemelten kaptak lehetőséget a pótvizsgára. Ellenfelük Észtország volt, és már az első mérkőzésen, idegenben eldőlt a párharc, hiszen Tallinnban 4–0-ra nyertek a zöldek. A legnagyobb nevet a stáblista élén találjuk: Giovanni Trapattoni irányítja az ír válogatottat. A csapatból John O’Shea és Robbie Keane neve jelenthet garanciát a minőségi játékra, de leginkább a csapategységben hisznek a szigetországban. A csoportban papíron ők a leggyengébbek a 18. FIFA-ranglista helyükkel, de ne feledjük: ha kijutottak egy világversenyre, ott mindig olyan eredményt értek el, ami kalaplengetést érdemelt. Velük lesznek a koboldok és fanatikus, zöld-fehérben pompázó szurkolóik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!