Dunaferr: Hitel helyett eladás?!

Dunaújváros - Hamarosan megszülethet a megállapodás az ISD Dunaferr és a kormány között egy kilencmilliárd forintos hitelről, amelyet a vállalat tulajdonosai további kettővel egészítenének ki.

Dunaújvárosi Hírlap

A Népszabadság keddi számában azt írták, hogy a tárgyalások a Dunaferr megsegítéséről azért húzódtak el, mert a kormány eredetileg azt szerette volna, ha a tulajdonosok a hitellel megegyező összeget tettek volna a cégbe a tavalyi húszmilliárdos osztalék után.
   
Natalia Bashinska, a cég vezérigazgató-helyettese a lapnak elmondta: a dunaújvárosi vállalat a gazdasági tárca és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) illetékeseivel egyeztet. A megállapodás feltételei megfelelnek egy normál banki konstrukcióénak.
   
Az osztalékkal kapcsolatban kifejtette: az ISD Dunaferr tavaly szeptemberben húszmilliárd forint osztalékot is kifizetett, amelynek szétosztásáról még júniusban döntöttek. A 20 milliárd forintot az ISD-csoport és a Dunaferr exportbővítő beruházásaira költötték. "Gyakran halljuk, hogy áldozatot kellene hoznunk, és visszaforgatni ezt a hatalmas összeget a cégbe. Nos, a tulajdonos az öt évvel ezelőtti privatizációkor egy veszteséges társaságot vett át, amelyet aztán nyereségessé tett, és évekig nem vett ki osztalékot" - mondta.
   
Októberben már válságkezelési intézkedések kezdődtek a cégnél: a többi közt csökkentették a kiadásokat, visszafogták a beruházásokat, ideiglenesen megvonták a szociális juttatásokat a dolgozóktól. A vezérigazgató-helyettes szerint ez ahhoz volt elég, hogy túléljék a válság első fél évét.
   
Április közepén azonban bejelentették: háromszáz embert elbocsátanak, száz kölcsönzéssel foglalkoztatott munkatárssal nem hosszabbítanak szerződést, néhány száz alkalmazott számára pedig lehetővé teszik a korengedményes nyugdíjba vonulást.
   
A tavaly októbertől tartó válsághelyzetben a vezérigazgató-helyettes szerint biztató jel, hogy az elmúlt napokban elsősorban az értékesített termékek mennyiségében javult valamelyest a helyzet. "Ha ez így marad, joggal reménykedhetünk abban, hogy nem kell további megszorításokat tennünk. Vészforgatókönyvvel egyelőre nem kalkulálunk. Költségeinket negyven százalékkal csökkentettük, piacainkat lehetőségeinkhez képest megtartottuk, és új termékeket vezetünk be. Amennyiben mégsem lesznek tartósak az elmúlt napok kedvező piaci fejleményei, tulajdonosunknak nemzetközi szinten kell átgondolnia stratégiáját" - tette hozzá. (mti)

10:49 perc: Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezet elnöke szerint a 9 milliárdos, kormánygaranciával felveendő hitellel kapcsolatos megállapodás megkötésének egyre kevesebb a realitása. Az érdekvédő állítja: a felek egyre távolabb kerülnek a megállapodástól. A vezető ugyanakkor felhívta a Népszabadságban megjelent írás utolsó mondatára: "amennyiben mégsem lesznek tartósak az elmúlt napok kedvező piaci fejleményei, tulajdonosunknak nemzetközi szinten kell átgondolnia stratégiáját". Mindannyian sejthetjük, hogy mit takar ez a kijelentés, burkoltan a vállalat eladásáról van szó - jelentette ki Mucsi. 

Korábban lapunk már megírta, hogy az Evraz Group érdeklődik a vasműt is tulajdonló Donbass társaságcsoport iránt. Az érintettek akkor cáfolták ezt a hírt.




14: 55 perc: Még nem úszott el a hajó - állítja Dr. Kálmán András. A polgármester elmondta: a Dunaferr tulajdonosa tegnap tárgyalt a minisztériummal, és a 9 milliárdos hitel felvételével kapcsolatos egyeztetések a jövő héten is tovább folytatódnak. A városvezető hozzátette: mindkét fél kemény alkupartner, éppen ezért a tárgyalásokkal kapcsolatban gyors előrehaladásról ő sem tud. Kálmán Andrástól azt is megtudtuk, hogy ezen a héten csütörtökön személyesen egyeztet Natalia Bashinskával, az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgató-helyettesével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!