Drágulhat a távhő októbertől

Dunaújváros - A távhő ára októbertől átlagosan mintegy nyolc százalékkal emelkedhet Dunaújvárosban. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést szeptemberben tárgyalja majd a közgyűlés.

Szabó Betty

Az áremelés ügyében tartott tegnap sajtótájékoztatót a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője, Pikóné Perjési Irén. Az ehhez hasonló jellegű sajtótalálkozóknak eddig nem igazán volt gyakorlata a cégnél. Már a találkozó összehívása is jelezte tehát a téma fontosságát.

- A DVCSH-nál a hődíjat 2008. júliusában, az alapdíjat tavaly tavasszal emelte utoljára a városi távhőszolgáltató. Az azóta eltelt időszakban jelentős gázáremelések voltak, amit a forint-dollár árfolyam alakulása is nagymértékben befolyásolt, ám ezek hatását a DVCSH az elmúlt időszakban nem realizálta az áraiban - mondta el bevezetőjében a DVCSH ügyvezetője, aki szerint már ez év februárjában öt százalékos áremelést kellett volna végrehajtani ahhoz, hogy ne legyen vesztesége a cégnek. Az árkövetés hiánya miatt a helyi cégnek százmilliós nagyságrendű vesztesége keletkezett -hangzott el.

A helyi közgyűlési rendelet szerint évente egyszer, októberben van lehetőség a távfűtés alapdíjának felülvizsgálatára. Ennek megfelelően a nyár folyamán a DVCSH-nál előkészítették az áremelést tartalmazó javaslatot, amit elküldtek a Magyar Energiaügyi Hivatalhoz (MEH) is, jóváhagyásra.

Rákérdeztünk az áremelés mértékére. Pikóné Perjési Irén elmondta: a tervbe vett növekedés a hődíj esetében bruttó tíz százalék, az alapdíj esetében négy-öt százalék.

Egy átlagos méretű társasházi lakás esetében ez milyen mértékű árnövekedést jelent?! - firtattuk tovább.

- A kétkomponensű, vagyis hődíjból és alapdíjból álló távhődíj esetében az együttes hatás nem egészen nyolc százalék - válaszolt kérdésünkre a DVCSH ügyvezetője. A forintosított meghatározást is kértük. Mint kiderült: évente mintegy húszezer forint pluszt jelent a közel nyolc százalékos árdrágulás. Egy átlagos lakás éves távhőköltsége manapság 260 ezer forint körül alakul, ezt tetézi tehát az emelés - ha arra rábólint a közgyűlés.

Szóba került az új földgáztörvény is, amely ez év július elsején lépett hatályba. Megszűnt a hatósági gázár, ennek a helyébe az úgynevezett egyetemes szolgáltatás lépett, amelynél a legmagasabb árat ugyanúgy a MEH állapítja meg, mint eddig. Az árképzésbe azonban bekerült egy új elem, e szerint az E.ON felé fennálló 66 milliárd forintos tartozást lényegében a fogyasztók rendezik, a számláikon keresztül. A tartozás egy részét ugyanis ráterhelték a távhőtermelőkre, akik ezt a sarcot természetesen tovább hárítják, mégpedig a lakosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!