Csendes megemlékezés kedden Marian Cozma születésnapján

Csendes megemlékezést tart mécsesgyújtással Marian Cozma, a román válogatott kézilabdázója, az MKB Veszprém volt sportolója emlékére a helyi szurkolói klub kedden Veszprémben azon a helyszínen, ahol a fiatal sportoló élete tragikusan véget ért.

duol.hu

Marian Cozma szeptember 8-án lenne 27. éves, s éppen hét hónappal ezelőtt, február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt - mondta Remport Csaba, a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke hétfőn az MTI-nek.
Közlése szerint emlékező beszéd elhangzása nélkül, csendben, néma főhajtással, mécsesek, gyertyák gyújtásával, illetve virág elhelyezésével kívánnak emlékezni a veszprémi sportklub kiváló kézilabdázójára. A megemlékezés kedden este zajlik le, s mivel több száz ember megjelenése várható, a helyszínt a rendőrség biztosítja - tette hozzá a szurkolói klub elnöke. 
Remport Csaba egyúttal tájékoztatott arról is, hogy a szurkolói klub nemrég 800 ezer forint állami támogatást nyert a Cozma-szobor elkészítéséhez, a Magyar Művelődési Intézet és a Képzőművészeti Lektorátus által közösen kiírt pályázaton. Elmondta: a Magyar Labdarúgó Szövetség pedig a napokban 500 ezer forinttal járult hozzá a költségekhez. Külön említésre érdemes Minya Gábor békési kőfaragó felajánlása is, aki a szobor posztamenséhez szükséges hattonnás afrikai gránitkövet adományozza, amelynek az értéke kétmillió forint - tájékoztatott Remport Csaba.  
Az emlékmű állításához adományozást szervező szurkolói klub mostanáig mintegy ötmillió forintot gyűjtött össze - mondta a szurkolói klub elnöke, közölve azt is, hogy eldőlt már az is: a Cozma-emlékművet - Mihály Gábor, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását - 2010 február elején állítják fel a Veszprém Aréna előtti parkban.
Az alkotás a kő posztamensből kiinduló, deréktól bronzból készülő és sportmozdulatot (labdát dobó kezet) ábrázol. A mellszobor  Marian Cozma arcvonásait ábrázolja majd - mondta Remport Csaba.
Közölte azt is, hogy az emlékmű makettjét szeptember 19-én mutatják be Tihanyban.
Marian Cozmát egy szórakozóhelyen kialakult szóváltást követően február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A gyilkosság gyanúsítottjai előzetes letartóztatásban vannak.

MTI

A Cozma-gyilkossággal kapcsolatos további anyagokat iolvashat itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!