Csatkának befellegzett?

Csatka - A jelek szerint befellegzett az európai hírű csatkai búcsúnak. Azért az ercsi Kossuth iskola halmozottan hátrányos helyzetű diákjainak egy csoportja elzarándokolt a szent vízhez. Csodásan...

Pekarek János

Az ercsi Kossuth Lajos Általános Iskola válogatott diákjaival Csatkára utaztunk pénteken. A  Komárom-Esztergom megyei kisközség melletti legendás búcsújáró helyen magyar, német, szlovák és cigány nyelven is miséznek.
 Takács Márton néhai jegyző és kántortanító feljegyzései szerint 1862. augusztus 21-én, csütörtökön délután jelent meg egy homályos alak Csöbönyei János barlanglakó zarándoknak a mai Szentkút mellett. Az alak Gábriel főangyal volt, aki Szűz Mária másnapi megjelenését hirdette. S a Szent Szűz az ígért időben meg is jelent!
  Egészen 2006-ig mindig lakott remete a forrás közelében. Akkor hunyt el az utolsó, Balázs József, nyugdíjas miskolci bányász, aki családját odahagyva 32 esztendőt élt a templom melletti erdőben. Utána ketten is próbálkoztak a csatkai remeteséggel - de nem gondolták elég komolyan...
  A szent kút vize a hit szerint különösen lábfájásra jó, de a cigányság általános megtisztító erőt is tulajdonít neki. 


- Már a zarándoklat létrejötte is a csodával határos - mondta Gedő Attila, Ercsi plébánosa.  - Az egyházközség eddig  évente megszervezte az utat, támogatók pénzéből. Idén  senki nem tudott adni.  Közben sajnos elhunyt az iskola kiváló tanárnője, Horváth Eta. Zalai temetésén a város  küldöttsége is ott volt. Családja ezen annyira meghatódott, hogy nagyobb összeget adományoztak a plébániának!
 A plébános szerint ez az út azért fontos, mert az iskola többségében cigány diákjai, akik  tanulási zavaroktól,   mentális és fizikai betegségektől is szenvednek, alig tudnak kimozdulni Ercsiből. 
  Sajnos, az európai hírű csatkai búcsúnak a jelek szerint befellegzett! Régen tavasztól őszig minden nap nyüzsögtek a zarándokok a megtisztulás kútjánál. Pénteken az ercsi iskolásokon kívül egy lélek sem járt ott...
     
Takács Mihályné, a kegyhely gondnoka, ezt is a gazdasági válságnak tulajdonítja.
- Nincs az embereknek pénzük, nem tudnak eljönni már ide, a világ végére. Eddig a búcsúk hoztak egy kis pénzt ebbe a faluba, ahol szinte már csak nyugdíjasok laknak. Most már az se. 
 Az ercsi iskolásokat harangszó fogadta a szent víznél, és harang is búcsúztatta őket. Akiben kétségek vannak, hogy érdemes volt-e időt, pénzt, fáradtságot szánni erre az útra, annak szól az elsős Gáspár Krisztián. A "rasaj" (cigányul: pap) kérdésére, miért zúgtak a harangok, így felelt: 
 -  Hozzánk szólnak az angyalok!
      Úgy legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!