Cannes-i Filmfesztivál: magyar filmterv alkotóját díjazták

A magyar Zomborácz Virág és a svéd Hanna Sköld átvette az Európai Unió MEDIA Európai Tehetség nevű díját vasárnap Andrulla Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős uniós biztostól a 64. Cannes-i Filmfesztiválon.

MTI

Az ünnepélyes átadón megjelent Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára és Andrew Vajna kormánybiztos.

 

 

A magyar rendező-forgatókönyvíró Utóélet (Afterlife) című forgatókönyve és a Granny's Dancing on the Table című svéd filmterv megosztva kapta az elismerést, amelyet az Európai Unió MÉDIA programja által támogatott projektek közül a legkiválóbb európai vonatkozású filmtervnek ítéli oda minden évben az Európai Bizottság.

Az EU gyártás-előkészítési pályázatára mintegy ezer játékfilmterv érkezett a programban részt vevő országokból. A pontozásos rendszerben először lett magyar filmterv az egyik legjobb. Az elismerés mellett a készülő alkotás 40 ezer eurós támogatáshoz is jut a programból.

Az Európai Unió idén húszéves MEDIA programja eddig 1,5 milliárd euróval járult hozzá az európai filmgyártáshoz. Az elmúlt két évtized cannes-i fődíjas filmjei közül pedig 12 részesült a MEDIA program támogatásában. A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjének különböző szekcióiba idén összesen húsz olyan európai filmet válogattak be, amelynek finanszírozását az uniós program támogatta. Közülük nyolc az Arany Pálmáért folyó hivatalos versenyprogramban is szerepel.

Andrulla Vasziliu megfogalmazása szerint az idei díjat két "rendkívüli" forgatókönyvíró kapta. A ciprusi biztos abbéli reményét fejezte ki, hogy a két fiatal rendező filmjeit hamarosan bemutatják majd a cannes-i fesztiválon.

A forgatókönyvíróként végzett Zomborácz Virág diplomamunkájából Utóélet (Afterlife) címmel ősszel szeretné elkezdeni forgatni első nagyjátékfilmjét, amely egy zárt vidéki világban játszódik, tele groteszk helyzetekkel. A történet kiindulópontja egy rossz apa-fiú viszony, amely a lelkész apa halála után új fordulatot vehet azzal, hogy az elhunyt kísértetként jelenik meg saját temetésén.

Az elsőfilmes alkotó a film producerével, a KMH Filmet képviselő Pusztai Ferenccel együtt vette át a díjat. A KMH filmjei eddig is nagy sikerrel szerepeltek szakmai fórumokon és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválokon is. A műhelyben többek között olyan alkotások készültek, mint Kocsis Ágnes első játékfilmje, a 2006-os Friss levegő és az idei filmszemle fődíjas Pál Adrienn. Mindkettőt a cannes-i filmfesztiválon láthatta először a nemzetközi publikum, s az utóbbi elnyerte  Nemzetközi Filmkritikusok  Szövetségének (FIPRESCI) díját is. A KMH Film állt Gigor Attila játékfilmrendezői debütálása, A nyomozó mögött is, amely Karlovy Varyból indult fesztiválkörútjára.

Pusztai Ferenc az MTI-nek elmondta: a film költségvetéséből egyelőre még csak a MEDIA programból megítélt támogatás áll rendelkezésre, miután magyar oldalról az elmúlt másfél évben egyetlen filmes sem juthatott pénzhez. A 40 ezer eurós összeg az előkészítési munkálatokra (helyszínkeresés, szereplőválogatás, jogdíjak) és egy úgynevezett pilot elkészítésére lesz elegendő, amelyet a potenciális külföldi finanszírozóknak lehet majd bemutatni. A producer nagy örült annak, hogy a magyar döntéshozók is eljöttek a díjkiosztásra, s bízik abban, hogy az uniós elismerés hatására Zomborácz Virág projektjének esélye lesz hazai támogatásokhoz is hozzájutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!