Budaházyt Györgyöt parlamenti képviselők elleni támadások szervezésével gyanúsítják

Budapest - Budaházy Györgyöt országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével gyanúsítja az ügyészség; megalapozottan gyanúsítható terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel és emberölés előkészületével is.

Dunaújvárosi Hírlap

Azzal gyanúsítja Budaházy Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy két évvel ezelőtt egy több személyből álló csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - azokat megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket - közölte az ügyészség vezetője csütörtökön az MTI-vel. 

Budaházy Györgyöt szerdán vették őrizetbe. Keresztes Imre főügyész közleményében azt írta: a gyanú szerint Budaházy György utasítására hajtotta végre az egyik bűntársa a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007. decemberében. "Az ezzel kapcsolatban megjelentetett figyelmeztetés szerint, az akciókat azért hajtották végre, hogy az országgyűlési képviselők a 2007. december 17-ei szavazáson nemmel szavazzanak" - közölte az ügyészség, akinek illetékesét az MTI nem tudta elérni. 

(Ezen a napon a parlamenti többség leszavazta az ombusmanjelölteket, megszavazta a 2008-as költségvetést, elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, ratifikálta a lisszaboni szerződést, elrendelte a Fidesz által kezdeményezett, a tandíjról, valamint vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazást, megszavazta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot.) 

Az ügyészség szerint Budaházy György azzal is gyanúsítható, hogy 2009 április elején utasítást adott a bűntársainak arra, hogy helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál - az egyik társa által készített - időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot. Ezeket egy időben akarták felrobbantani. A végrehajtást a rendőrség közbelépése akadályozta meg, de a felhasznált robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására. 

A főügyészség mindezek alapján Budaházy Györgyöt "állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekménnyel", valamint "robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntettével" gyanúsítja, ez utóbbit az ügyészség szerint felbujtóként követte el. 

Ezeken túl még kétrendbeli emberölés előkészületével is gyanúsítja az ügyészség Budaházy Györgyöt. A gyanúsított megtagadta a vallomástételt és panasszal élt mind az őrizetbe vétel, mind pedig a gyanúsítás ellen. 

A főügyészség június elején egyesítette a Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui családi házánál tavaly szeptemberben történt robbantás nyomozását a százhalombattai bombagyárként elhíresült eljárással. Ezt a nyomozások között felmerült tárgyi és személyi összefüggés indokolta. Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui családi házánál 2008. szeptember 3-ára virradó éjszakán robbantottak ismeretlenek, ennek következtében az ingatlanban mintegy másfél millió forint kár keletkezett. 

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal visszaélés miatt folytatott eljárást, ezt az ügyet egyesítette a főügyészség a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozással. A Nemzeti Nyomozó Iroda április 8-án Pest megyében fogott el és vett őrizetbe négy embert. Közülük eleinte egy ellen folytatott eljárást a főügyészség, majd az ügyeket egyesítették és azóta valamennyi gyanúsított ellen a főügyészség nyomoz. Az ötödik gyanúsítottat május 15-én fogták el. 

Őt azzal gyanúsítják, hogy százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve egy futball-labdába rejtett bombát a társának április 8-án átadott. A bombát társával Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házához akarták szállítani, és azt "az országgyűlési képviselő működésével összefüggésben" fel akarták robbantani. Az ügy mind az öt gyanúsítottja előzetes letartóztatásban van. Keresztes Imre közleményében arra is kitért, hogy a főügyészség a rendőrséggel együttműködve széles körben, nagy erőkkel folytatja a nyomozást.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!