Biztosítóváltás: néhány ezer forint is számít, ezért nyomott árakat kínálnak

Sokakat már akár néhány ezer forint megtakarítás is váltásra csábít - osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Krausz Ferenc Géza biztosítási alkusz.

Miskei Anita

- November elején a kötelező gépjármű felelősség biztosítások a jövő évi tarifák meghirdetése miatt újra a figyelem középpontjába kerülnek, igaz, őrületes kampányról már nem beszélhetünk - tájékoztatott Krausz Ferenc Géza, az egyik alkuszcég szakembere. Elmondta, a biztosítók és az alkuszok számára továbbra is kiemelt jelentőséggel bír ez az ősz végi időszak,  még akkor is, ha az őszi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampány jelentősége folyamatosan csökken.


A legfrissebb felmérés eredményei azt mutatják, az autós lakosság fele tervezi összehasonlítani a biztosítók kgfb ajánlatait november során, ami hozzávetőlegesen 1,7 millió autóst jelent. Nagyobb mértékben szeretnék az ajánlatokat összemérni a fővárosi és megyeszékelyen élő autósok, és motiváltabbnak tűnnek a 35-44 év közöttiek is. Ezzel szemben kevésbé szándékozzák megversenyeztetni a biztosítókat az 55-69 év közötti autó tulajdonosok.  A kgfb-vel kapcsolatos tudatosság folyamatos emelkedésére utal a nagyfokú érdeklődés. A felmérések szerint az autósoknak egy jelentős része keresi a jó ajánlatokat és továbbra is hajlandó váltani: a kgfb ajánlatok összehasonlítását tervező autósok 84 százaléka szívesen váltana egy kedvező ajánlat esetén, ilyen módon közel 1,4 millió potenciális autósról beszélhetünk.   Átlagosan 6 ezer 200 forintnyi éves megtakarítás esetén lennének hajlandóak a kgfb-váltás iránt nyitott autótulajdonosok új biztosítóval szerződni, de kisebb megtakarítás is sokakat komolyan elgondolkodtatna az átkötésről. A kutatásban adott válaszok alapján az autósok 15 százaléka szerződne át másik biztosítóhoz, ha egy három ezer forintos éves kgfb-díj kedvezményt kapna, ötezer forintos éves megtakarítás esetén már az autósok közel 30 százalékát, míg egy tízezer forintos árkülönbség a gépkocsi tulajdonosok 35 százalékát lenne képes átcsábítani egy másik társasághoz - derült ki az adatokból. 

- Az eddigi szabályozás szerint a biztosítók a teljes következő naptári évre az előző év október 30-ig hirdették meg díjtarifáikat, ez egyben a mindenkori kgfb-kampány kezdetét is jelentette. A 2013 januárjától bevezetendő új rendszer lehetővé teszi, hogy a biztosítók év közben is tetszőleges gyakorisággal változtathassanak a mindenkori kgfb-díjaikon, amelyeket azonban   az ügyfelek megfelelő tájékozódásának elősegítése érdekében   legalább hatvan nappal az alkalmazás előtt meg kell hirdetniük. A meghirdetés előírt helyei is igazodnak a változó körülményekhez: a biztosítóknak a saját honlapjukon kívül  nem két országos napilapban, hanem a PSZÁF és a MABISZ honlapján kell közzétenniük az új tarifáikat  mondta Krausz Ferenc. Hozzátette, 2009-ben átlagosan 34, 2010-ben 25, 2011-ben 17 ezer forint volt az átlagos kötelező díja. Most folytatódik az autósokért folyó küzdelem, a csökkenő tarifák mellett kiegészítő szolgáltatásokat, csomagárakat kínálnak a társaságok. - Tizenöt cég száznál is több kedvezményt kínál - mondta az alkusz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!