Bevezeti az EU az új szankciókat Szíria ellen

Megállapodtak hivatalosan az Európai Unió tagországai pénteken a szíriai vezetést sújtó újabb büntetőintézkedésekről - jelentette be brüsszeli közleményében Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

MTI

Bécsben járt a szír külügyminiszter

Bécsben járt Valíd Moallem, Szíria külügyminisztere - erősítette meg pénteken egy osztrák illetékes. Moallem az ENSZ Közgyűlésének New York-i ülésszakára tartva, átutazóban szállt meg az osztrák fővárosban.

Peter Launsky-Tieffenthal, a bécsi külügyminisztérium szóvivője a sajtónak elmondta, hogy a New York-i ENSZ-közgyülésére tartva állt meg Bécsben. Moallem spanyol vízummal érkezett az Ausztriába.
Pénteken reggel emigráns szíriaiak mintegy félszáz fős csoportja tüntetett az előtt a bécsi szálloda előtt, ahol tudni vélték a szíriai külügyminiszter tartózkodási helyét.

Az osztrák szóvivő reggel arról tájékoztatta a sajtót, nincs tudomásuk arról, hogy Valíd Moallem Bécsbe érkezett. Ha mégis így van, csak magánlátogatásról lehet szó, osztrák féllel nincs hivatalos találkozója Moallemnek - mondta az APA osztrák hírügynökségnek. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter New Yorkban tartózkodik, az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán vesz részt.
Hozzátette, hogy Moallem nem szerepel az európai beutazási tilalom alatt álló szíriai vezetők listáján, ezért magánlátogatása ellen az osztrák kormánynak nem lehet kifogása.

A szíriai biztonsági erők és a tiltakozók hónapok óta zajló összecsapásaiban eddig egyes források szerint mintegy 2600-an, míg mások szerint több mint ötezren vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!