Betelt a pohár Mezőfalván - A lakók megvédik falujukat a betörőktől

A lopott holmit hátrahagyva, futva menekült három betörő egy mezőfalvi családi házból csütörtökön este, mert a tulajdonos tetten érte őket. Riadóláncban terjedt a hír, a tetteseket a falubeliek a helyszíntől egy kilométerre elfogták. Mezőfalván egyik betörés a másikat érte az elmúlt hetekben. A lakók elveszítették türelmüket, úgy döntöttek: megvédik értékeiket.

Körmendi Erzsébet

 

Kicsit megkésve, de forró nyomon indultunk el pénteken délután Mezőfalván. A csütörtöki betörőüldözésnél (sajnos) nem lehettünk ott, gyorsan történt minden, és akkor a tettesek elfogására összpontosított az eset minden szereplője. Pénteken viszont bejárták velünk az útvonalat. A  sértett, akinek a házában a betörés történt, nem vállalta névvel, fényképpel a nyilvánosságot, de elmesélte a történteket:

- A művelődési házban pingpongoztunk a barátaimmal, amikor az otthoni riasztó jelzett a mobilomra,  azonnal tudtam, valaki jár a házban. Négyen beugrottunk az egyik barátom terepjárójába, amikor befordultunk a kapubehajtóra, észrevettük a srácokat, akik ugráltak át a hátsó kerítésen.

A folytatásból egyértelműen kiderült, hogy néhány perc leforgása alatt közel negyvenen eredtek a tettesek nyomába. A terepjárós barát megkerülte a házat, és a hátsó kerítés mögötti szántáson követte a nyomokat. Mindenki telefont ragadott, értesítették az ismerősöket, a Ha meglátjátok a három rohanó embert, szóljatok! mondat közszájon forgott. Értesítették a polgárőröket, akik éppen akcióztak a faluban, és  a körzeti megbízottnak is szóltak. A barátok a faluvégeken álltak őrt, a sértett pedig nyomkövetőként indult a határba. Szerencséje volt:  a friss hóban jól látszott,  merre futottak a tettesek.

 A fehérvári műút melletti árkon nem tudott áthajtani a terepjáró, kiszálltam, és megláttam a három gubbasztó férfit az út túloldalán lévő bokor aljában  idézi fel az elfogás pillanatait a sértett.  Addig feltartóztattam őket, amíg a körzeti megbízott, a többiek, valamint a polgárőrök odaértek. A betörőknek erejük sem volt a menekülésre,  mert előtte egy kilométert futottak a süppedős szántáson a hóban.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője R. Szabó Ágnes  hivatalos tájékoztatásában az állt pénteken, hogy a tettesek laptopot próbáltak meglovasítani, amikor a lakástulajdonos észlelte a behatolókat. A tettesek a laptopot, és az elkövetés eszközét, egy csavarhúzót hátrahagyva, hanyatt-homlok menekültek. A huszonéves kálozi lakosokat  a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra állították elő. A kihallgatások és a nyomozás   a három gyanúsított bűnügyi őrizetbe vétele mellett  folyamatban vannak...

Az nem állt a tájékoztatóban, amit Sóki László, a Mezőfalvi Polgárőr Egyesület elnöke, a képviselőtestület tagja  mondott a  pénteki terepszemlénken: Szerencse, hogy a bűntárgyat megtaláltuk, különben már az éjszaka ki kellett volna engedni őket. Arról is csak a helyszínen értesültünk, hogy három szomszédja van a károsultnak, egyikőjük sem ment ki a házból, pedig szólt a riasztó. A nagy ház sarkán jól látható a kapura irányított kamera. A komondorokat sem a béketűrésük miatt tartják az emberek, mégis a tyúkolba bezárva talált rá a gazda a  három nagytestű komondorára az üldözés után.

A polgármesterrel is találkoztunk  utunk során. Márok Csaba döbbenetesnek tartja az eseteket, azt mondja: a betörők vérszemet kaptak, mert nem érzik a tettük súlyát, könnyen megúsznak mindent. Az önkormányzati vezetőtől tudjuk, két körzeti megbízottjuk van, mert kiharcolták   biztonságos települést szeretnének. A polgárőrök rendszeresen razziáznak, és településőrök is segítik a közbiztonság fenntartását. Hiábavalók az erőfeszítések? A betörések nem éjszaka történnek, hanem késő délután, kora este. A plébániát például karácsonykor törték fel és fosztották ki,  sötétedés után, amikor az atya Baracson misézett. Örülünk a hídnak és az autópályának, de sajnos nemcsak mi jutunk át gyorsan a túloldalra, hanem a bűnözők is hamar eljutnak hozzánk, és gyorsan kereket is oldanak, teszi hozzá  Márok Csaba. Azzal folytatja, hogy térfigyelőkre pályáztak. Remélik, nyernek, és a kamerák rögzítik  majd a mozgást a faluban, emellett figyelhetik a kimenő és a bejövő forgalmat.

Csizmadia Imre képviselő vendéglőjébe háromszor, házába pedig kétszer  törtek be az elmúlt három évben. A legutóbbi eset szilveszter éjjel volt, utána rácsot szereltetett fel a hátsó ajtóra. Ki kellett cserélni az egész tokot, mert kilenc helyen feszítették be a tok és az ajtólap között, teljesen megrongálódott. A lapon pedig  mutatja ,   látják, még mindig ott vannak a tettesek lábnyomai, ahol rugdosták. A ház lakatlan. A tettesek cipőjéről leszakadt sárdarabok alapján nyomon követhetjük az útjukat a lakásban. A  tulajdonos sajnálja, hogy az üres háza  kamrájába akasztotta szellőzni a füstről előző nap leszedett sonkákat, kolbászokat  mindet elvitték, kóstolót sem hagytak a háziaknak.

Mezőfalván elfogyott a türelem! A lakók riadóláncot szerveznek. Vasárnap  este közel hatvanan gyűltek össze a művelődési házban, és  a jelenlévők egy része telefonszáma megadásával nyilvánította ki tettrekészségét. A felfokozott hangulatban volt, aki azt javasolta: mindenkinek adjanak fegyverviselési engedélyt, hogy megvédhessék  magukat!  Több képviselő próbálta tudatosítani, hogy  a törvényi keretek között tegyenek valamit. Ám kevesen hisznek  a törvény erejében - tette hozzá Horváth László.

A dunaújvárosi kapitányság foglalkozik a Mezőfalván kialakult helyzettel. Tájékoztatást  holnap várhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!