Bértárgyalás kezdődik a papírgyártóknál

Dunaújváros - Eddig mindig meg tudtak egyezni a munkáltatókkal (osztrák és német tulajdonosokkal) az újvárosi papírgyártók érdekképviselői. Remélik: most is így lesz.

Pekarek János

Először a Dunafin Kft.-nél kezdődnek meg a bértárgyalások a dunaújvárosi papíripari cégek közül, tudtuk meg Kovács Lajostól, a Dunapapír Szakszervezet elnökétől. Tegnap reggel ültek asztalhoz az osztrák tulajdonú vállalkozás vezetői, illetve a négy papíripari cég dolgozóit, mintegy nyolcszáz embert felsorakoztató  érdekvédelmi szervezet képviselői.
Újvárosban négy vállalkozás kezében van az ország egyik legkomolyabb papíripari központja. A Dunafin,  a Dunapack, a  Hamburger Hungária és a Hamburger Dunaújváros osztrák, a Dunacell Kft. német tulajdonosok érdekeltségében dolgozik. Az érdekképviselet közös.
Kovács Lajos a bértárgyalások kezdete előtt természetesen nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen stratégiával vágnak bele a tárgyalásokba. Mindössze annyit mondott, hogy megvannak a világosan megfogalmazott céljaik, amelyeket ma ismertetnek partnereikkel. Nyilván megkapják válaszul a vállalkozók pontjait - a tárgyalások hossza attól függ, milyen messze lesz egymástól a két álláspont.
A szakszervezeti vezető megjegyezte, hogy eddig minden évben képesek voltak megállapodni partnereikkel, mégpedig sztrájkfenyegetés nélkül. Minden jel szerint így lesz ez idén is -  azonban a mostani tárgyalásokat megnehezíti, hogy a kormány előírásai és elvárásai csak a napokban kerültek nyilvánosságra, a végrehajtási utasítások sokszor nem sok rokonságot mutatnak a valósággal. Például a papírgyárban kevesen vannak a minimálbér közelében, azonban az adózási változások és a bruttó bér kivezetése a bérrendszerből rendkívül bonyolulttá teszik az egyezkedéseket önmagukban is.
Kovács Lajos megjegyezte: a munka törvénykönyve változásai, azon belül is a szakszervezeti tisztségviselők jogállása majd külön tárgyalások alapját képezik a munkáltatóval, de csak a későbbiek folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!