Auschwitz Album - vándorkiállítás az Intercisában

Dunaújváros - A Dunapenteli zsidó hitközség sorsát is bemutató holokauszt-kiállítás nyílt pénteken a múzeumban.

Szabó Szabolcs

- Ha mindezen borzalmak nem történnek meg a dunapentelei zsidóság tagjai  vélhetően itt, Dunaújvárosban lennének nyugdíjasok, unokáik itt járnának iskolába - fogalmazott az Auschwitz  album  Rólunk, nekünk, nélkülük címmel tegnap délután nyílt kiállítást bevezető előadásában Tihanyi Tamás, a vándorkiállítás szervezője. 

Az Auschwitz Albumot  2004-ben mutatták be először a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. A számos tekintetben páratlannak tekinthető  képek gyűjteményét a Soha többé Soá alapítvány indította országos útjára. A vándorkiállítást  eddig az ország több nagyvárosában is bemutatták. Az Intercisa Múzeumban jövő héten szombatig megtekinthető fotógyűjtemény ingyenesen látogatható. A Dunaújvárosba érkező tárlat kiállítás abból a több mint kétszáz felvételt tartalmazó fotógyűjteményből válogat,  amelyet SS-tisztek készítettek a Kárpátaljáról 1944-ben Auschwitzba hurcolt magyar zsidó transzportról. A képeket a kárpátaljai Bilkéről származó Jákob Lili találta meg 1945. április 9-én, a Dora-Mittelbau koncentrációs tábor felszabadításakor. Az átfagyott, és csont soványra fogyott fiatal lány ruhák után kutatott, amikor rábukkant a pizsamába csavart képekre, amelyeken saját családjának már halott tagjait is felfedezte.

Diákok szemével

Az Auschwitz Album elsődleges célja az ismeretterjesztés, a történelmi tények bemutatása - elsősorban a 7-12. osztályos tanulók számára. Ezért a dunaújvárosi általános- és középiskolák diákjai szervezett formában is látogathatják a kiállítást.  A tárlatvezetést önkéntes tanulók végzik, ők fogják a diáktársaikat végigvezetni a tárlaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!