Augusztus 20. - programok a fővárosban

Óriási vízi színpad, kenyérfesztivál és az Ország Tortájának bemutatása mellett katonazenekarok felvonulása, ünnepélyes tisztavatás, haditechnikai bemutató és tűzijáték is várja az érdeklődőket augusztus 20-án csütörtökön a Kossuth téren, a Duna-parton és a Hősök terén rendezett központi ünnepségen a fővárosban.

duol.hu

A programsorozat már szerdán este megkezdődik: a Kossuth téren 21 órakor történelmi rockoperára várják a közönséget. A Szent István - Egy ország születése című előadásban - zenéjét Czomba Imre, koreográfiáját Román Sándor jegyzi - mások mellett Egyházi Géza, Fonyó Barbara és Puskás Péter lép színpadra. A látványos táncfantázia énekesek, táncosok, tűzművészek és gólyalábasok szereplésével narratív módon idézi fel az ország alapítását a honfoglalástól kezdve 1083. augusztus 20-ig, István király Szent László uralkodása alatt történt szentté avatásáig.
Csütörtökön a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással felvonásával kezdődik a program a Kossuth téren, majd történelmi játszóház, vitézi próbatételek, kézműves foglalkozások és bemutatók szórakoztatják a kisebbeket a téren felállított jurtákban. A Kenyérfesztivál, a hagyományos kenyérsütés és látványpékség kipróbálása mellett az érdeklődők megtekinthetik és megkóstolhatják az Ország Tortáját.
A Hősök terén ünnepélyes tisztavatás, a Magyar Hősök Emlékkövének koszorúzása, haditechnikai bemutató és a Magyar Honvédség légi bemutatója szórakoztatja a résztvevőket, emellett térzene, zenés őrségváltás és katonazenekarok felvonulása is szerepel a programban.
A tűzijáték a hagyományoknak megfelelően 21 órakor kezdődik: az idei kilövési pontok között szerepel az Erzsébet-híd, a Citadella belső udvara és várfala, valamint a Lánchíd. Különleges elem lesz a Citadella falán és a gyilokjárókon elhelyezett "futó tűzvarázs". Magyarországon még soha nem látott, egyedülálló megoldásként csaknem 650 méter hosszú vízi színpad készül az Erzsébet-híd és a Lánchíd között: a pontonhíd fölött színes virágok csokrai nyílnak, majd római gyertyák üstökösei egymást keresztezve szelik át az eget. A szétrobbanó sziporkajáték után speciális cilinderbombák sorozata következik.
A pesti alsó rakparton a Lánchíd és az Erzsébet-híd között az augusztus 20-iki hosszú hétvége négy napja alatt Budapest RakParty címmel rendeznek programsorozatot. Augusztus 20-án a tűzijáték előtt 19 órától a Belgiumban élő hegedűvirtuóz, Roby Lakatos és együttese ad koncertet.
A Budapest RakParty-n, amelyen kirakodóvásár, pihenőszigetek és gyerekfoglalkoztatók is várják a Duna-partra látogatókat, a tűzijáték után utcabált rendeznek: Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar fellépésével a mulatság éjjel 11-ig tart, amikortól Silencium elnevezéssel csendes háttérzenével éjszakai találkozóhellyé válik a rakpart ezen szakasza.
 Természetesen ismét lesz Mesterségek Ünnepe: augusztus 20. és 23. között a Budai Várban vásári komédia, utca- és bábszínház, esténként koncertek, moldvai csángó muzsika és népzenei táncház várja az érdeklődőket. A mesterség-bemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat, a színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok lépnek fel. A Savoyai-terasz nagyszínpadán egy régi hagyományt is felelevenítenek augusztus 20-án a Szent István-napi ünnepélyes kenyérszenteléssel.
A Művészetek Palotájában ingyenes ragtime, dixieland és hagyományos big band koncertet rendeznek 20-án: 17 órától a Gyárfás Trió lép fel a Zászlótérben, a Pataj György Trió pedig a Lumú Teraszon. A Jazz Steps a Fesztivál Színházban ad koncertet 18.30-tól, a Police Big Band pedig a Kültéri színpadon lesz látható és hallható 20 órától.
A Bosnyák téri templom mellett csütörtökön a parkolóban 14 és 18 óra között népi együttesek, mesemondó és kirakodó vásár várja az érdeklődőket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!