Átalakult a szakképzés, de tanműhelyek kerülhetnek veszélybe

Székesfehérvár - Egyszerűsödött a januártól életbe lépett új jogszabályokkal a szakképzés, de veszélybe kerültek a tanműhelyek és a hiányszakmákra is kevesebb jut.

Klecska Ernő

Másfél hónap telt el azóta, hogy hatályba lépett a szakképzési törvény,  a hozzájárulást és annak elszámolását szabályozó törvénymódosítás. A jogszabályok alapvetően egyszerűsítették   a rendszert  - közölte szerdán egy,  a február 25-ei bevallási határidőre a figyelmet felhívó tájékoztatón Dávid Lajos, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. A legfontosabb változás az, hogy a vállalkozásoknak 2012. január 1-től az éves helyett havi bevallást kell készíteniük, egységes lett a tanulói juttatások rendszere  - a gyakorlatban eltöltött idő szerint kell számítani és csak utalással lehet fizetni a tanulónak -,  már a vállalkozó is felmondhatja a tanulószerződést, ha a diák szakmai vizsgára való felkészülését kérdésesnek látja. A törvény módosítása szerint bővültek a kamara hatósági, törvényességi, ellenőrzési feladatai is.
- A  2011. évre vonatkozó, február 25-ig esedékes bevallásokat még a Nemzeti Munkaügyi Hivatal  Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóságához kell benyújtani, a 2012. január 1-jét követőket pedig a NAV-hoz. A jogszabályváltozások miatt március 31-ig módosítani kell a meglévő tanulószerződéseket - hívta fel a figyelmet  a vészesen közelgő határidőkre Dávid Lajos.
A rövid idő ellenére már számos olyan probléma látszik, amely hatással van és lesz a gyakorlati képzésre, és hosszabb távon a munkaerőpiacra is. A törvénymódosítás hátrányosan érinti például a gazdálkodóknál lévő tanműhelyeket: mivel az oktatók bérét és rezsiköltségét nem tudják elszámolni a szakképzési hozzájárulás terhére, vállalati tanműhelyek zárnak be. Bizonyos szakmákban olyan alacsony az elszámolható támogatás, hogy a cégek nem tudják kigazdálkodni az anyagköltséget, de probléma lehet, hogy a hiányszakmák (például a hegesztő, gépi forgácsoló) kiemelt támogatása megszűnt, kevesebb diákot tudnak ezen szakmákra bevonzani a szakképző iskolák, ebből kifolyólag a munkaerő-piaci utánpótlás sem lesz biztosított - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!