Áramütős tolvajok

Fejér megye - Lopják az áramot! Leveleket, információkat kapnak a szolgáltatók, köztük az E.on Zrt. is. Az áramkommandósok dolga felderíteni az illegális használókat.

Kovalcsik Katalin

Az E.on székesfehérvári központjában ugrásra készen várták az indulást az ellenőrök.  Egyházi Nikoletta  sajtóreferens társaságában fotós kollégámmal igyekeztünk két helyszínre, Csórra, majd Pátkára.

- A polgármesteri hivatalba megyünk elsőként, mivel oda is érkezett jelzés az áramlopásról - mondta a kommunikációs munkatárs. A hivatal előtt a helyi körzeti megbízott kocsija, a vízszolgáltatást biztosítók emberei, valamint egy kábeltelevíziós szolgáltató képviselője is várakozott.
- Úgy látszik, konvojban megyünk a helyszínre-  jegyezte meg egyikük, amikor tudatosult, mindenki egy címre igyekszik. A falu széli utcában szép kivitelű, nemrégen befejezett házhoz értünk, az ellenőrök egyike csengetett.

- Talán nincsenek itthon-  Csete Krisztián polgármester elkísérte  a társaságot,  a körzeti megbízott,  Béres Tamás  rendőr zászlós is csatlakozott.

- Ha estefelé visszajövünk, és nem nyitnak ajtót, van más mód arra, hogy bejussunk - tájékoztatta a rendőr az egybegyűlteket. Az már biztos volt, a hír eljut a lakóhoz, nem lesz váratlan a látogatás. A rendőr hozzátette,  Nózi kutyát, a társát is bevetheti, ha bűncselekményre utaló jelet észlelnek, keményebb eszközökhöz is folyamodhatnak. Megtudtuk, az áramlopások egyre gyakoribbak, de az E.on nem marad le a felderítésben.

- A legtöbb trükk keletről jön, de előbb szereznek róla tudomást a szakembereink, mint azok, akik alkalmazni szeretnék. A  szabálytalanságok következménye  a kötbér, melynek összege  néhány tízezer forinttól kétmillióig terjedhet. Ha ipari áramlopásról van szó, százezreknél kezdődik és elérheti a 10 milliót is a kötbér. Az áramlopásokról lakossági bejelentések útján, de a saját rendszerünk segítsége révén is kapunk információkat. A  rendszer jelzi a nagymértékű fogyasztásváltozásokat, azt is, ha a fogyasztó a kategóriájához képest a mérőállás szerint keveset fogyaszt, mondjuk egy pékség esetében. Egy-egy áramtolvajlás felderítése után  kiderül, hogy laikus vagy szakember vezetékezett.

A hozzá nem értők  gyakrabban okoznak veszélyhelyzeteket, ezek  következményei néha tragikusak. Ilyen volt egy ikerháztűz nemrégiben. Az egyik fél takarékoskodni akart, de leégett az egész ház. Némely utcába - vannak fertőzött települések, utcák - nem megy be a szemeteskocsi a lelógó vezetékek miatt. A trükkök változatosak, gyakori a mérő úgynevezett szalagozása,  megfúrása, a kismegszakító teljesítményének növelése, az óra lassítása, megállítása, mágnesezése,  a lopótök használata. Miközben mindezeket hallgattam, az ellenőr  a kerítés lécein át szemlélte a plombát.

- Próbálom megjegyezni, miként áll. Ha visszajövünk, talán meg tudjuk állapítani, babráltak-e vele.

Néhány percig még ácsorogtunk, mire Egyházi Nikoletta és a többiek úgy határoztak, átmegyünk Pátkára. A fehérvári központ munkatársainak lelkére kötötték, amint a kiszemelt utcába érünk, álljon készen a fényképezőgép, mert ha látják a lakók a feliratozott kocsikat, azonnal lépnek. Így is történt, be sem értünk, már  ugrott is le az oszlopról a madzag. A faluszéli, vakolatlan házból zsivaj hallatszott, de onnan nem, csak a szomdszédból jött elő egy asszony.

- Nem ismerem azokat, akik itt laknak, én építkezni akarok, mit kell csinálnom?

Az egyenruhások elmagyarázták neki, menjen be Fehérvárra, ott töltse ki a nyomtatványt, majd felállítják a mérőhelyet, aztán lehet építkezni és fizetni. A jegyzőkönyv elkészült, aláíratták az asszonnyal, kérték, adja át a házbelieknek. Odakerült az X., de egy biciklis fiatalember már fenyegetőzött, feljelent minket, ha benne lesznek az újságban, látta, fotót is készítettünk. Nem volt vita, veszekedés, igaz, az ellenőrök be sem jutottak a házba, de nem is akartak, kintről is látható volt, nincs óra, nincs vezeték.



- Nehéz dolguk van a kollégáinknak, akik a törvény szerint közfeladatot látnak el, így a rendőrség bármikor segítségükre siet  - kommentálta a látottakat a sajtóreferens. - Az ellenőröket, hogy váratlan legyen a rajtaütés, és megmaradjon az ismeretlenség, gyakran az ország más területeiről csoportosítjuk át. Nehéz megállapítani az igazi áramtolvajokat, megtudni, mekkora kárt okoztak. Ha kiderül, ki vételezett szabályalanul áramot, kirójuk az elmaradt díjat, kötbérezünk, az egyéb kárt is megfizettetjük. A fogyasztók sokszor arra hivatkoznak, nem ők szabálytalankodtak, de tudni kell, minden tuti módszernek, szabálytalanságnak vannak bizonyítható következményei. Nem célunk a szolgáltatás és a szerződés megszüntetése, viszont a többletköltségeket, a károkat az áramdíjban is érvényesítjük, valamint a megelőzés érdekében folyamatosan felhívjuk a figyelmet a veszélyekre.

A kommandósok visszatértek Csórra, beengedték őket a házba, kisebb szabálytalanság miatt intézkedtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!