Aquantis vagy netán Atlantisz?!

Dunaújváros - Még nem működik a csúszdamedence, és lehet, hogy ez egy jó darabig így is marad. Eltörött csövek, betemetett csőhálózat... Aquantis vagy pedig Atlantisz épült meg 3,4 milliárd forintból?!

Szabó Beatrix

A próbaüzemet eddig még nem tudták megkezdeni az élményfürdő külső egységeinél.   A közgyűlés május 14-én havi 17 millió forintot szavazott meg az említett próbaüzem kiterjesztésére, ebből az összegből mintegy 2 millió 313 ezer forintot tesz ki a külső medencék üzemeltetési költsége, a többi pedig a belső terület működtetésére vonatkozik. 

Május 18-án azonban készült egy szakértői vélemény: e szerint a kültéri csúszdamedence vízvisszaforgató rendszerének csőhálózatán különféle repedések, törések keletkeztek. Mindez pedig azért történhetett, mert a csőszerelést nem a tervezői előírás alapján végezték el. A csőtörések oka, hogy a levegőben összeszerelt térbeli csőhálózatot egyszerűen betemették földdel. A laza feltöltés azonban megroskadt, a csőrendszer a befogó talajkörnyezettel együtt megsüllyedt, kivéve ott, ahol a csövek a betonfalba fixen be vannak fogva. A befogott csőszakaszok a jelentés szerint konzolokként viselkedtek, és a legnagyobb nyomaték helyén, a befogásnál nemes egyszerűséggel eltörtek. 

 A kiúszó medence az egyetlen kültéri elem, ami jelenlegi is működik: igaz, ezt egybeépítették a belső nagy medencével         
Fotó: Lázár Zsolt

A csőhálózat egyéb pontjain is repedések keletkezhettek, éppen ezért ajánlatos lenne feltárni az egész területet  vagyis teljesen ki kellene takarni az ominózus medencét. A szakértő szerint a medencék aljtalaját is  célszerű lenne  átvizsgálni, hogy megállapítsák: az átázások milyen mértékűek. A medence aljtalajának környezetébe  ugyanis több ezer köbméternyi víz szivárgott el  annak ellenére, hogy eddig még használatban sem volt a szóban forgó csúszdamedence.

Éppen emiatt nem javasolják a külső medencék próbaüzemének megkezdését. (Bár a június elején kiadott ideiglenes használatbavételi és fennmaradási engedély erre lehetőséget adna.) A közgyűlés csütörtökön dönt majd a szükséges lépésekről.

Ezen kívül szakértőt is választ a testület: a CIB ugyanis plusz költségeket követel a beruházással kapcsolatban. Ennek indokoltságát méri majd fel a szakértő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!