ÁNTSZ: a strandok 75 százaléka felel meg az előírásoknak

Az eddig ellenőrzött medencés fürdőhelyek 75 százaléka felelt meg a közegészségügyi előírásoknak, a strandok 11 százalékánál azonban több kifogásolni valót is találtak a felügyelők - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn az MTI-vel.

MTI

A hatósági ellenőrzésekről minden esetben jegyzőkönyvet készítenek, amelyben az esetleges kifogásokat is rögzítik. Ezen felül az üzemeltetőt felszólítják a hiányosságok pótlására, melyet - az ÁNTSZ tapasztalatai szerint - a határidőre általában meg is tesznek. Ugyanakkor amennyiben szükséges, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a kistérségi intézetek utóellenőrzést végeznek - tették hozzá.     

Az OTH összesítése alapján a korábbi évekhez képest tíz százalékkal kevesebb, összesen 548 medencés közfürdő üzemel ebben az évben, ebből 321 fürdő csak szezonális jelleggel működik. A fürdők felét már az idény előtt ellenőrizték, a június második felében nyitó egységek esetében pedig jelenleg is zajlanak a vizsgálatok.     Bár a fürdők száma kevesebb, az előző évekhez képest több helyen terveznek éjszakai fürdőzést. Ezeknél az egységeknél a hatóságok azt is vizsgálják, hogy megoldott-e a medencék megvilágítása, illetve külön figyelnek a folyamatos uszodamesteri felügyeletre. Az eddigi ellenőrzések tapasztalatai alapján a szabadtéri medencéknél a szezon előtti javítási, karbantartási munkákat - mint például a gépészeti berendezések felülvizsgálata, szükséges festési, mázolási munkák - általában elvégezték. Az úszómesteri felügyelet a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége megfelelő - írta az ÁNTSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!