Alkotófal, fiataloknak: Egy borzalmas tragédia hívta életre

Dunaújváros - Megrendítő, ugyanakkor szép ám a kéz megremeg a szó írása közben. Mert a fiatalok alkotófalának létrehozását egy borzalmas tragédia hívta életre. Két gimnazista diák ment el tavaly, a tanévkezdet után, örökre...

Szabó Beatrix



A baleset helyszínén, az alsó Duna-parton egy kőkereszt áll, rajta a két fiatal neve. A kereszt tövében gyertyák, lángoló mécsesek Fotó: L.Zs.

Két fiatal veszítette életét az alsó Duna-parton történt autóbalesetben - adta hírül  szigorú, száraz pontossággal a lapunkhoz is eljuttatott hivatalos rendőrségi közlemény tavaly. Éppen hogy elkezdődött az iskolai tanév,  az első hét péntekének éjjelén, éjfélkor,  két fiú, Tomsics László és Boldizsár Tamás végleg eltávozott. Mindketten a Széchenyi István Gimnázium diákjai voltak. Egyikük tizenhat, másikuk tizennyolc éves... Rajtuk kívül még ketten ültek abban az autóban, ami  egy jobbra ívelő útkanyarulatból kiérve  lesodródott  az úttestről, és egy  fának csapódott.  A súlyos sérüléseket szenvedett fiú és  lány azóta felépült. 

A baleset helyszínén ma egy kőkereszt áll, rajta a két fiatal neve olvasható. A kereszt lábánál mécsesek, gyertyák égnek szüntelen, virágok hervadnak el, s kerülnek helyükre újak, s újabbak... 

Egy kicsit arrébb, a Momert Zrt. szabadidő parkjával szomszédos, önkormányzati  telken ma még csak  fák láthatók, a télvégi, nedves avart leginkább   reccsenő, elhalt ágak tarkítják. Itt, ezen a helyen áll majd a fiatalok alkotófala. Tomsics László és felesége ugyanis egy parkot szeretne létrehozni az alsó Duna-parton  a barátok, pedagógusok, diáktársak, szülők támogatása mellett az ügyben érintett szakemberek is segítő kezet nyújtottak elképzelésük megvalósításához. 

Az engedélyek megvannak: az erdészeti hatóság szóban már jelezte,  öt évre, határozott időre tudnak hozzájárulást adni. A Partvédelmi Vállalat igazgatója, Gál Zoltán szerint partvédelmi szempontból nem jelent gondot a tervezett építmény felállítása. Az építésügyi irodán sem látták akadályát az alkotófal elhelyezésének. Szabó Imre, a város főépítésze elmondta: a fiatalok számára ez egy jó lehetőség, hogy a városközponttól távol, szabad falon alkothassanak. A városban kevés szabadon festhető  felület van, ilyen jellegű park pedig  érthető oknál fogva  nincs is, eddig nem épült.

A fiatalok alkotófala maximum három méter magasságú lesz, a tervek szerint mintegy ötven méternyi hosszban. Mivel az erdő területe időnként gondozást kíván, így az egyetlen kikötés az volt, hogy mobil szerkezeteket helyezzenek el, amelyek daruval megemelhetők. Ezért a falak lényegében fordított T metszetű, egyfajta útelválasztó,  vasbeton   térelemek lesznek, a T talpára állítva. Mintegy tíz-tizenkét elem adhatja ki a tervezett ötven méternyi felületet. A körülötte lévő fás, erdős részt  az értékes növényeket megóvva  parkosítják. Mindezt a munkát saját erőből, fiatalok, idősebbek, graffitis-barátok segítségével végzik.  

 
S ahol véget ért tavaly szeptember 6-án két fiú földi  élete, ott valami új kezdődik, az ő emlékükre, a ma és a holnap fiataljainak...


A történetről még többet megtudhat a szerdai lapszámunkból!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!