Air France-katasztrófa: A történelem legdrágább balesete!

Recife - Újabb maradványokat, roncsdarabokat és csomagokat találtak szerdán az Atlanti-óceánban a brazil partok közelében - közölte egy brazil katonai szóvivő.

Dunaújvárosi Hírlap

Az Air France légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó gépe június 1-jén tűnt el az óceán felett, fedélzetén 228 emberrel, köztük négy magyar állampolgárral és egy szlovákiai magyarral.

 "Amíg nincsenek pontos információink, a maradványok kifejezést használjuk, a szövetségi rendőrség mondja majd meg, hogy egész holttestről van-e szó, vagy sem" - közölte Henry Munhoz alezredes, a brazil légierő szóvivője sajtótájékoztatóján. 

Szerdáig ötven holttestet emeltek ki az óceánból, a maradványokat a recifei igazságügyi orvos szakértői intézetbe szállítják azonosításra.

A maradványokat és a roncsokat a Mistral francia hadihajó legénysége emelte ki az óceánból mintegy 950 kilométerre a Fernando de Noronha-szigetcsoporttól. 

A Caboclo brazil korvett "nagy mennyiségű ronccsal és csomaggal" pénteken érkezik Recifébe, ahol a szerencsétlenül járt Airbus utáni kutatásokat irányítják. Az egyik roncs feltehetően a repülőgép  konyhájából származik.

A brazil légierő és haditengerészet szerdán úgy döntött, hogy újabb utasításig folytatják a kutatást. Mostantól kétnaponta tartanak helyzetértékelést és döntenek a kutatás folytatásáról.

Paul-Louis Arslanian, a szerencsétlenséget kivizsgáló BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági nyomozó iroda vezetője Párizs közelében tartott szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy valamivel közelebb jutottak a célhoz, de részleteket nem közölt. Mint mondta, a távoli helyszín és a óceán felszínének egyenetlensége jelenti a legnagyobb gondot a vizsgálat számára. 

Helyi lapok szerdán a nyomozásban részt vevő szakértőkre hivatkozva azt írták: a roncsok állapota megerősíteni látszik az a feltevést, amely szerint az Airbus 330-as a levegőben darabokra szakadt, de nem robbant fel. A roncsdarabok ugyanis viszonylag épek és nem látszik rajtuk tűz nyoma.

A brazil orvos szakértői csoport egyik szóvivője névtelenséget kérve elmondta, hogy az 50 közül több holttesten töréseket találtak. Frank Ciacco amerikai szakértő szerint az ép holtestek és a kar-, láb- és csípőtörések rendszerint arra utalnak, hogy a gép a levegőben esett darabokra. 

Szerdán a Globo televízió értesülései szerint az Air France megkezdte a kárpótlás kifizetését a gépen utazó 56 brazil állampolgár hozzátartozóinak. Eddig hat utas családja kapott fejenként 48 ezer reált (24,6 ezer dollár) az első kiadásokra. Francia lapok becslése szerint a teljes kárpótlás összege 300-750 millió dollárt tehet ki, így az Airbus katasztrófája lehet a biztosítócégek számára a történelem legdrágább balesete.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!