A WHO szorgalmazza a védőoltást

DH - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a terhes nőknek és más fokozottan veszélyeztetett embereknek az új influenza elleni beoltását javasolja, tekintettel a téli hidegek beköszöntére az északi féltekén.

MTI

A WHO aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyes veszélyeztetett emberek félnek a világjárvány elleni vakcinától. A szervezet szerint az oltóanyag nem okozott semmilyen szokatlan mellékhatást annál a több százezer embernél, aki világszerte eddig beoltatta magát.

"Igen, aggodalomra ad okot az a tény, hogy azok, akik hozzájutnak a vakcinához, és a leginkább veszélyeztetett csoportokban vannak, nem élnek vele" - mondta keddi sajtótájékoztatóján Gregory Hartl, a WHO szóvivője.

Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete szerint a H1N1 vírusnak már legalább 5712 halálos áldozata van. A leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoznak az egészségügyi dolgozók, a terhes nők és egyes krónikus betegségekben, például asztmában szenvedők. A WHO szerint őket kellene elsősorban beoltani.

"Sok olyan esetet láttunk, amikor veszélyeztetett csoportokba tartozók, például terhes nők súlyos betegek lettek, vagy komoly szövődmények léptek fel náluk. Ezeket el lehetett volna kerülni, ha beoltatták volna magukat" - mondta Hartl.

A szezonális influenzavírustól eltérően, amely főleg az idősekre veszélyes, a H1N1 elsősorban a fiatal felnőtteket és a gyermeket támadja meg. A WHO felnőtteknek egyszeri védőoltást javasol a H1N1 vírus ellen. Azt is javasolja a kormányoknak, vegyék fontolóra a lehető legtöbb 10 év alatt gyermek immunizálását egyszeri védőoltással. Ugyanakkor közölte, hogy gyermekeknek szánt adagokkal kapcsolatban további kutatásokra van szükség. Az Egyesült Államokban készült tanulmányok szerint 9 év alatti gyermekeknek két adag vakcinára van szükségük a teljes védettséghez - közölték hétfőn amerikai illetékesek.

Észak-Amerika és Európa egy részén az újinfluenzás megbetegedések száma már meghaladta a járványküszöböt, időben megelőzve a szokásos szezonális influenzát, amelynek január-februárban van a csúcspontja az északi féltekén.

A WHO egyelőre vonakodik az influenza "második hullámáról" beszélni, mivel a vírus alkalmasint kevésbé aktívan viselkedhet a nyári hónapokban. A hidegebb időjárás viszont kedvez a terjedésének.

Az Egyesült Államokból Kínáig már több országban megkezdődött az oltási kampány, a mellékhatások - a szezonális védőoltásokéhoz hasonlóan - enyhék voltak - közölte Hartl. A vakcina gyártásában mintegy 25 gyógyszergyár vesz részt, közöttük a GlaxoSmithKline és a Sanofi-Aventis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!