A világ legnevesebb hangversenytermében léphetne fel a helyi kórusválogatott

Dunaújváros - Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy évszázados kiugrási lehetőség előtt áll a városi kórustársadalom. A szükséges források azonban még mindig hiányoznak. A történet...

Szabó Szabolcs

Képzeljük el: van egy kis iparváros az Európa névre hallgató kontinens nem annyira szerencsés szegletében. Ezen acélporos városkában, évtizedek önerős munkájának köszönhetően kiépült egy főként amatőrökből álló, de a minőséget képviselő kórustársadalom, amelynek az (egyik) zászlóshajója a város, Dunaújváros nevét viselő, épp az idén hatvanéves vegyeskar. E városi kórusösszefogást ez évben megtalálta a nagy lehetőség. Egy olyan színpadon léphetnének fel, amelyen a világ legjobbjai adnak egymásnak randevút estéről estére. A New York-i Carnegie Hall, olyan mint az egyetemes futball barcelonai Nou Campja, a tenisz Wimbledonja – és ezek csak szürke és kényszeres sporthasonlatok. Szóval, a Carnegie Hall a világ komolyzenei főszínpada! A tervek szerint itt lépne fel a közel 150 főt mozgató dunaújvárosi kórustársadalom legjava. Csak szomorkás zárójelben közöljük: magyar együttes ilyen lehetőséget még nem kapott... A felkészülésről és a szükséges források összekaparásáról rendre beszámolt a DH.


A péntek esti jubileumi koncert előtt, az utazás előtt szûk két hónappal Horváth Pétert, a vegyeskar karnagyát kérdeztük: hogy állunk? – Tény, a közel hatvanmilliós összköltségvetéshez még jelenleg hiányzik harmincnyolc millió forint. Egyrészt, nagy eredmény már az is, hogy itt tartunk, másrészt óriási forrásokat kell találnunk ahhoz, hogy elérjük a célunkat és New York-ban a világ előtt képviselhessük Magyarországot és Dunaújvárost. Személy szerint nagyon remélem, tényleg megvalósul a fellépés, mert ilyen lehetőség csak ötven vagy akár száz évben csak egy adódik. Egy biztos, hozzánk hasonlóan amatőr kórus még soha sem kapott ilyen lehetőséget. Mindent megteszünk, hogy éljünk vele.

– Korábban sok ígéret érkezett: segítenek? Mi lett ezekből? – Mindeddig sajnos nem sok, ám még a következő héten is folytatunk – bízom benne – érdemi tárgyalásokat döntéshozókkal, pénzemberekkel, és az üzleti szektorból is sokan jelezték, készek jelentős összeggel támogatni fellépésünket. Mint mondtam, minden erőnkkel azon vagyunk, sikerüljön megvalósítani azt, amit elterveztünk. A tervezésnek természetesen van egy ésszerû határa. Ha e hónap végére nem sikerül előteremteni a szükséges források döntő részét, akkor be kell látnunk, tévedtünk. Pedig, egy hatalmas nagy lehetőség előtt állunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!