A tudatos vásárlásra ösztönöztek a fehérvári akcióval

Székesfehérvár - Három állomásból álló sorozat helyszíne volt Fehérvár, ahol a Tudatos Vásárlók Fesztiválját rendezték meg helyi termékekkel, programokkal, foglalkozásokkal.

Silye Sándor

A megyeszékhelyen a plaza előtti tér felől zeneszó hallatszott, közelebb érve körben pavilonok sokasága mutatta magát, előttük pedig érdeklődő emberek tolongtak. A színpadon Kardos Horváth János Földlakó című gyerekműsora szórakoztatta az apróságokat, a szülőket, és azokat a felnőtteket, akik nem tudták, hogy ez gyerekműsor. Mert mindenkihez szóltak a zenébe öntött szavak, hiszen a bújtatott reklám, a környezetvédelem és a finom zöldségek és egyéb "jóságok" mindenki hasznára lehetnek.

- Igen, a művészet is tehet azért, hogy tudatosan tegyük dolgainkat, és ebbe az is belefér, hogy tudatosan vásároljunk. Persze nem direkt módon és szájbarágósan kell erről szólni, mert fordított hatást is elérhetünk – mondta később a zenész.

A téren volt minden jó, mi szem, szájnak ingere. Sajtcsodák Dégről, Csákberényből, szürkemarhából készült szalámik Csákvárról, egészségesen készített hústermékek Herceghalomból, mézes szörpök Szárról, ízes borok Zámolyról, biozöldségek, gyümölcsök és a többi.

Vincz József kertészmérnök korábban elkezdte a Hangya szövetségbe gyűjteni a helyi termelőket, hogy olcsóbban tudjanak jót adni a környéken lakóknak.

- Itt is látszik, az emberek rendkívül lelkesek és vevők lennének a helyi termékekre. De először össze kellene szervezni a termelőket ahhoz, hogy lehessen megfelelő mennyiségű és minőségű árualapot teremteni. Mert csak így lehetne változtatni azon a szokáson, hogy "gyerünk a plazába", és olcsón megvenni a gyenge árut. Pedig érdemesebb lenne nem sokkal drágábban minőséget vásárolni, amivel munkahelyet is teremthetünk - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!