A Jankovich egy vár, ami megvéd

Rácalmás - Nemzeti ünnepünk alkalmából rangos állami kitüntetéssel, a Magyar Köztársasági Érdemkereszt ezüst fokozatával ismerte el a szaktárca Németh Miklósné munkásságát.

Körmendi Erzsébet



Németh Miklósné örül annak, hogy az egykori tanítványai  tanárként visszajöttek a Jankovich iskolába és most  együtt dolgozhat velük Fotó: L.Zs.



A rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola igazgatója meséli, hogy egyedi volt a felterjesztése. Minden kollégája írt róla három-négy mondatot, és a véleményeket gyúrták össze javaslattá. Hát nem megható?, kérdezi Németh Miklósné, majd azzal folytatja:


- Amikor legutóbb egy kiállítást néztem meg az Iparművészeti Múzeumban, álmomban sem gondoltam, hogy legközelebb azért megyek oda, mert elismerést  vehetek át. A kitüntetés furcsa érzés. Úgy gondolom, egy felnőtt embernek tudnia kell értékelni a saját munkáját, eldönteni magában, hogy mennyire fontos, amit végez. Nem külső elismerésektől függ az élet. De az is jólesik.

 

Másfelől viszont az ember mérföldkőnek is érezhet egy állami kitüntetést, nem?

Hát, igen. Jólesett, hogy senki sem emlegette, hogy mióta vagyok a pályán. Kolléganőm azt mondta, azért javasolt engem, mert ő annyira jól érzi magát ebben az iskolában. Mennyivel másabb ez, mint amikor azt mondják, hogy ennyi éve igazgató vagy, kitüntetünk. Lehet érdem, ha valaki húsz éve dolgozik egy helyen, de lehet lustaság is. Ugyanakkor egy igazgató nem kaphat kitüntetést, ha az iskolája nem működik jól. Az iskola pedig attól jó, hogy a pedagógusok kiváló munkát végeznek.

 

Ha már szóba hozta a húsz évet, megkérdezem: húsz éve tanít?

Nem. Harmincöt éve vagyok pedagógus, és több mint húsz éve igazgató. Olyanokkal taníthattam együtt, amikor a főiskoláról visszakerültem, akik engem tanítottak egykor. És olyan kollégám is van, akit én tanítottam. Folyamatosság és változás, múlt és jelen kapcsolódik össze a Jankovichban. Fantasztikus érzés például az is, hogy az egykori tanárom, Jung Gazsi bácsi, nyugalmazott igazgató gratulált elsőként.

 

Az elismerés mellé jutott még egy meglepetés idénre: több száz millió forintot nyertek az iskolafejlesztésre.

Ennél sikeresebb évem aligha lehet, mint ez a mostani. De talán a kettő összefügg. A pályázathoz bizonyítani kell, hogy szakmailag miként fejlődik az iskola, hasonlítanak bennünket más intézményekhez. Szakértők vizsgálták a tevékenységünket  és elismertek bennünket. Az eredmények nyilván visszahatnak a vezetőre, mondjuk kitüntetés formájában...

 

A harmadik sikerrel is büszkélkedhet: a faluvédők kiadták az édesapja, Kovács György festőművész munkásságát bemutató könyvet. 

Igen  mosolyodik el Németh Miklósné.  Otthon megfontoltan kell bejelenteni az ilyeneket, mert édesanyámék óvatos emberek, beosztják maguknak a jókat. Anyu mindig azzal fogad, amikor hazamegyek, most annak örüljünk, hogy.... Gyűjtögetik, hogy mikor minek örüljenek.

 

Az iskolájára visszatérve, mit mondana róla?

A Jankovich iskola menedék a tantestületemnek és a gyerekeknek is. Vár, amely megvéd minket. Annyi mindent átéltünk együtt, és átsegítettük egymást az élet nehézségein. Vezetőként ennek a közösségnek a léte jelenti nekem a legnagyobb elismerést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!