A hét végére befagy a Duna? Már csak a magyar szakasz hajózható

Dunaújváros - Szlovákiában és Szerbiában már szünetel a hajóforgalom, a hét végén várhatóan Budapestnél és Mohácsnál is befagy a Duna. A kikötő és a partvédelem dolgozik.

Pekarek János

- Akkor van baj, ha a folyamon a  jégzajlás eléri a hatvan százalékot - idéztük a múlt héten a vasmű ipari kikötőjének igazgatóját.

Nos, legalább ötvenszázalékosra becsülték a Duna fő ágában a jégzajlást. Ám az ISD Dunaferr Portolán Kft. kikötőjében (bár ott is van bőven jég) jól látható a használható hajózó csatorna, amit a kikötő jégtörője tart nyitva.

A kikötőben és a kikötőért folytatott munka nagysága akkor válik igazán szembetűnővé, ha a százszázalékosan befagyott szalkszentmártoni holtághoz viszonyítjuk az öböl helyzetét.

Ahol a fő medencében a kemény idő ellenére rakodtak szerda délután.

- Három bárkánk áll rakodóhelyen, alapanyagot, szenet rakodunk ki belőlük, és egy bérelt helyünkön egy másik uszályt is rakodnak - válaszolta kérdésünkre Kovács László, a kikötő igazgatóhelyettese. 

Ám új hajót már nem várnak. Bősnél és Apatinnál már befagyott a Duna, a magyar szakaszon  mindenki csak a saját felelősségére hajózhat, és ha a hideg folytatódik, a hétvégére lehet, hogy Budapestnél és Mohácsnál is beáll a jég.  

A partvédelmi vállalat területén sem állt meg az élet. A hideg és a nagy hó ellenére továbbra is  karbantartják a duna-parti tereplépcső növényzetét, az újvárosiak és vendégeik körében népszerű, arborétumnak nevezett erdős-ligetes sávot. Ugyan a fűtött szobából azt hinné az ember, hogy itt megszűnt most minden mozgás, a jól kitaposott ösvények és a sétálók, kutyasétáltatók alig ritkult mezőnye is jelzi, hogy ez a tájék továbbra is a városlakók kedvelt szabadidős terepe.

- Semmiben nem akadályoz minket a nagy tél! - jelentette ki kérdésünkre Tóth Ferenc, a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat igazgatója. Ezzel együtt, jegyezte meg, a munkák súlypontja áttevődött a vállalat Papírgyári úti telephelyére.

Talán meglepőnek hat, de a partvédelem nagy feladata, a város alatti lösz talajvizének állandó szinten tartása sem késik a hidegben.

- A kutak vízkivétele ugyanakkora, mint egy nyári napon! - mondta Tóth Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!