A gazdaság szereplőinek igényeihez igazítják a szakképzési rendszert

Évek óta ösztöndíjjal támogatják a hiányszakmákat. A kiemelten támogatott képzések népszerűbbé váltak az elmúlt években, melyeket a piac szereplőinek igénye szerint választanak ki.

Miskei Anita

- Az elmúlt évek tapasztalatait vizsgáló kutatások arra mutattak rá, hogy kevesebb volt a gyermek. Ugyanakkor a szakképzőkbe kerülő hallgatói létszám csökkenésének okai között azzal is számolni kell, hogy többen választották, s választják ma is a gimnáziumi képzést. Továbbá gyakori jelenség, hogy a szülők és a tanulók elmennek a támogatott és kiemelten támogatott képzések mellett, s választják a ma is népszerű, divatos szakmákat, mint a fodrász, kozmetikus, akkor is, ha azt csak alapítványi-, vagy magániskolában oktatják - emelte ki Szabó Zsuzsanna. Hozzátette, sokan nem törődnek azzal, hogy egy adott szakmából túlkínálat van a piacon, ugyanakkor a megyei TISZK-ek elfogadják a kamarai ajánlást, s ahhoz igazítják képzési palettájukat. A tapasztalat az, hogy nőtt az ösztöndíjas szakmák népszerűsége.

Szabó Zsuzsanna megállapításait erősítette meg Ruff Tamás adatfelvételi vezető és Domokos Tamás módszertani igazgató tapasztalatai is, akik a szakiskolai kutatással segítették a kamara munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!