A Fidesz megvédi a nyugdíjasokat és megőrzi a nyugdíjak reálértékét

Budapest - A Fidesz garanciát vállal arra, hogy hatalomra kerülése esetén megvédi a nyugdíjasokat és megőrzi a nyugdíjak reálértékét - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

MTI

Az ellenzéki politikus véleménye szerint a Gyurcsány-korszak tönkretette a nyugdíjasokat, döntéseivel háborút indított az idősek ellen. Szijjártó Péter ezt azzal indokolta, hogy folyamatosan csökkent a nyugdíjak reálértéke, a nyugdíjasokat érő infláció évek óta magasabb, mint az átlagos infláció, elvették a 13. havi nyugdíjat, illetve a fűtéstámogatás megszüntetése, valamint az áremelések is leginkább a nyugdíjasokat sújtják.

Hozzátette: szerencsére Sólyom László köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult a magán-nyugdíjpénztárak privatizációja miatt, így átmenetileg kudarcot vallott a szocialistáknak azon kísérlete, hogy ellopják a nyugdíjakat.

Szijjártó Péter leszögezte: a Fidesz olyan gazdaságpolitikát folytat majd, amellyel meg lehet őrizni a nyugdíjak reálértékét, és megőrzik az állami nyugdíjalapot is.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban két szocialista politikus, Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt és Korózs Lajos szociális államtitkár is megszólalt nyugdíj-ügyben. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: ha még tudnak, azután álljanak ki a nyilvánosság elé jó lelkiismerettel, ha válaszolnak arra, miként szavaztak a Parlamentben a 13. havi nyugdíj megszüntetésekor.

Arra a kérdésre, valóban tervezi-e a Fidesz, hogy kormányra kerülése esetén bevezeti a svéd modellt, úgy válaszolt: semmilyen modellben nem gondolkodnak, az a lényeg, hogy betartják a nyugdíjasok felé a két legfontosabb vállalásukat. A politikus értelmetlennek tartotta a reagálást Korózs Lajos azon kijelentésére, hogy a Fidesz 70 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. Másban gondolkodunk - közölte Szijjártó Péter.

Korózs Lajos szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Fidesz által javasolt svéd nyugdíjmodell sem nem igazságos, sem nem humánus, annak bevezetése "nyugdíjkatasztrófához" vezetne: 70 évre nőhetne a nyugdíjkorhatár és 15-20 százalékkal is csökkenhetnének a nyugdíjak.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a svéd modell azokban az országokban lehet sikeres, ahol a gazdaság évről évre legalább öt százalékkal növekszik, ahol aránylag fiatal a társadalom, és ahol hetven százalék felett van a foglalkoztatottsági ráta, vagyis az összes munkaképes korú polgár dolgozik.

Szijjártó Péter szombati sajtótájékoztatóján újólag megerősítette, hogy hatalomra kerülése esetén a Fidesz  megszünteti az ingatlanadót, ezért "a vagyonadó-kalkulátort a készítők nyugodtan nullára állíthatják".
Megfogalmazása szerint az ingatlanadó szembe megy a józan ésszel, s amit a vagyonadó-kalkulátorra költöttek, az kidobott pénz.

A vagyonadó-kalkulátor péntek délutántól működik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján.
A kormányszóvivő aznap úgy nyilatkozott: a kalkulátorral az adózók segítséget kapnak ahhoz, hogy megállapítsák, mekkora ingatlanjuk forgalmi értéke, és kell-e az után adót fizetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!