Labdarúgó Eb, D-csoport: átlépi valaki a saját árnyékát?

Az ukránok még sosem jutottak ki Európa-bajnokságra (most is a rendező jogán indulhatnak), Anglia nem volt ott az osztrák-svájci megmérettetésen, míg a svédek és a franciák legutóbb összesen szereztek egy győzelmet és egy ikszet, amivel a csoportmeccsek után megkezdhették 2008-as nyári pihenőjüket. Talán ez a leginkább kiszámíthatatlanabb négyes.

duol.hu

Az ukránokat a hazai környezet inspirálhatja legjobban; az angoloknál természetesen a „na, most megmutatjuk!” érzése erősödik az Eb közeledtével napról napra (közben meg világversenyről az utolsó érmük az 1968-as Eb-bronz), míg a franciák komoly építkezésben vannak és szeretnének oda jutni, ahol egy-másfél évtizede jártak.

A donyecki Donbasz Aréna és a kijevi Olimpiai Stadion adja a helyszíneket (utóbbi 70.000 feletti férőhelyével a legnagyobb az Eb-helyszínek közül). Érdekesség, hogy a fővárosi helyszín lesz a svédek főhadiszállása, míg az ukránok két kijevi meccs mellett egyszer Donyeckben is megmutatják magukat. A francia-angol párharccal induló kvartett első találkozóján rögtön a csoport rangadóját láthatjuk, ami akár a továbbjutás kérdését is meghatározhatja. Nehéz még megjósolni, ki lesz ott a legjobb nyolc között

Szakértői tipp Koman Vladimirtól, a magyar válogatott középpályásától:

- Úgy gondolom, az angolok és a franciák léphetnek a legjobb nyolc közé. A csoportkört általában megoldják Gerrardék, a gondok náluk később jönnek. A franciáknál komoly fiatalítást hajtottak végre, úgy tűnik, működik az elgondolás. Az ukránoknak jelentős löketet adhat az otthoni környezet, de nem érzem bennük a továbblépéshez szükséges kreativitást, ahogyan a svédekben sem. A legvégén a német-holland-spanyol hármasból kerülhet ki a végső győztes.

Ukrajna: Sevcsenko bizonyítana övéinek

Amint függetlenné vált Ukrajna, Magyarország ellen játszotta első labdarúgó-mérkőzését. 3–1-re nyertünk Ungváron, majd a „visszavágón” 2–1-re Nyíregyházán. Azóta kerek 20 év telt el, mi megrekedtünk a mi szintünkön, az ukránok azonban ott voltak a 2006-os vb-n, és most rendezői jogon első Európa-bajnokságukra is készülhetnek. Természetesen a Sevcsenko-Voronyin párosban bíznak a kék-sárgák, mi csak halkan tennénk hozzá, hogy lassan felettük is eljár az idő Papíron ők az Eb 16 csapatos mezőnyének második leggyengébb csapata (49. helyen állnak az aktuális FIFA-ranglistán), ám utóbbiban azért közrejátszik az is, hogy utoljára a 2010-es vb selejtezőin játszottak tétmeccset, amikor is a görögök elleni pótvizsgán 0–1-es összesítéssel csúsztak le a Dél-Afrikai repülőjegyről. Sötét lóként jellemezhetjük őket: sokgólos meccseket játszottak a felkészülési időszakban. A németek ellen 2–0-ra és 3–1-re is vezettek (3–3 lett a vége), a svédektől, a csehektől és a franciáktól kikaptak. Ám ott az a bizonyos hazai pálya, ami Kijevben és Harkivban is óriási előnyt jelenthet. Ha ezt ki tudják használni, meglepetést okozhatnak.

Svédország: mindig a világelitben tanyáznak

A legutóbbi három Eb-ről nem hiányoztak a svédek, igaz, a csoportkört csak azzal a bizonyos dánok elleni 2–2-vel élték túl 2004-ben. Ibrahimovicsékat nem kell bemutatni a magyar futballközegnek, hiszen mostanában a selejtezőkben mindig összefutunk és tavaly szeptemberben le is gyűrtük őket. A csoportunkból azonban ők léptek tovább, ráadásul pótselejtezőt sem kellett vívniuk, ugyanis ők lettek az 51 csapatos Eb-selejtező legjobb csoportmásodik együttese. A legjobb bajnokságokban edződnek a svédek: a kapuban Isaksson, a védelemben Lustig vagy Majstorovic, a középpályán Wilhelmsson, Larsson vagy Bajrami, míg elől Toivonen és Zlatan Ibrahimovic jelenti a garanciát a minőségi futballra. A csoportok sorsolásánál nem ujjongtak, persze ki szeretne a házigazdák mellett egy francia-angol párost is a nyakába venni? Erik Hamrén csapatának azonban velük kell megbirkóznia: ici-pici előnyük van az északiaknak, hiszen Kijevből ki sem kell mozdulniuk. Az ukránokkal kezdenek, majd az angolok kerülnek az útjukba, végül a franciákkal játszanak. Ha Ibrahimvocit kiszolgálják a társak, akkor komoly esélyük van a negyeddöntőre.

Franciaország: a harmadik címükre hajtanak

A spanyolok mellett a franciák nyerték el eddig kétszer az Eb-címért járó trófeát, most is valami hasonlóra készülnek. Laurent Blanc két éve vette át a válogatott irányítását és fokozatos fejlődést mutat vezetésével a Les Bleus. A májátültetésen átesett Abidalra nem számíthat a szövetségi kapitány, de a bő keretben Clichy, Patrice Evra, Sagna, Méxes, Malouda, Nasri és Diarra is ott van, no és két legnagyobb név: a Bayern München szélsője, Franck Ribéry, valamint a Real Madrid támadója, Karim Benzema. Amennyiben az ő játékuk átlag feletti lesz, és akad még 2-3 társuk a csapatból, akkor nehezen lesz megállítható a francia együttes. Legyőzték idegenben a németeket, de játszottak az ukránokkal is (4–1-re verték őket), azaz éles szituációkban sem ijednek meg a saját árnyékuktól. Az angolok ellen kezdenek Donyeckben (ahogy Blanc fogalmazott: egy torna nyitómeccse meghatározhatja az egész sorozatot), majd a házigazdákat fogadják, végül Kijevbe kirándulnak a svédekhez.

Anglia: ismét csalódást okoznak?

Az övéké a földkerekség legjobb bajnoksága, a legutóbbi 20 évben azonban csak egyszer tudtak világversenyen a legjobb négy közé jutni, akkor is csak hazai pályán. Természetesen Angliáról van szó, a futball őshazájáról, ahol az Európa-bajnokság előtt csak egy hónappal tudták meg: Roy Hodgson ül majd a kispadon. Talán az FA 1863-as megalapítása óta nem volt ekkora káosz a ködös Albionban A selejtezőkben még Fabio Capello irányította háromoroszlánosok veretlenül, öt győzelemmel és három döntetlennel léptek túl és váltották meg az Eb-re szóló repülőjegyeket. A tisztán otthonjátszókra épülő keretben Lampard és Gerrard a két fazonszabász, elől pedig Rooneyra vár a góllövés nehéz feladata. A Premier League kegyetlen tempóját át tudják-e menteni a válogatott meccsekre? Nemrég a spanyolokat és a svédeket is legyőzték (mindkettőt 1–0-ra), de tudnak-e az angol szurkolók Kijevben és Donyeckben is hazai környezetet teremteni? Az előjelek egyáltalán nem nevezhetőek bíztatónak, azonban volt már ezzel így 1992-ben Dánia és 2004-ben Görögország is, az eredményt pedig ismerjük

Még több hír az Eb-ről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!