Intim torna a kismamáknak (is)

A születésünnep rendezvényen minden évben kiemelt hangsúlyt kap az intim torna népszerűsítése, amely segít megelőzni, illetve enyhíteni a kismamákat sújtó tüneteket, sőt sokszor akár a gátmetszés is elkerülhető a segítségével.

B. Virág Rita

Lehóczki Laura Kriston intimtorna-trénert kérdeztük a témával kapcsolatban, aki elmondta, épp a napokban jelent meg a Védőnő című szaklapban egy érdekes, átfogó cikk, amelyből a teljesség kedvéért mindenképp érdemes idézni megállapításokat, adatokat.
 
- Számtalan cáfolhatatlan adat áll rendelkezésünkre a medencealapi izmok erősítésének jelentőségéről a szülés előtti és utáni időszakban. Minden harmadik várandós és már szülésen átesett nő  megtapasztalja a vizelettartási nehézségeket. Az intim torna segítségével egyértelműen csökkent a várandósoknál a vizelet- és a szél-, székletinkontinencia.
 
- Európa számos országában támogatott a gátizmok erősítő gyakorlatainak elsajátítása már szülés előtt is.
 
- Hazánkban ez még nem egyértelmű, sokaknak az ismeretek hiánya miatt fenntartásaik vannak, mert nincs orvosilag standardizálva, mint például a 3x1 tabletta. A hibásan végrehajtott gyakorlatok nem kívánt következménnyel járhatnak, és a médiában sokszor jelenik meg tévesen Kegel-gyakorlatok néven az  álló helyzetben, "buszmegállóban" végzett szorítás és a vizeletelzárás gyakorlása.


 
- Tisztázzuk, mik is azok a Kegel-gyakorlatok?!
 
- Arnold H. Kegel amerikai nőgyógyász volt, aki évtizedekig kutatott a gátmetszés és a hüvelybemenetet szűkítő plasztikai műtétek számának csökkenése érdekében. Az motiválta, hogy a szülés utáni vizeletvesztést operáció nélkül gyógyítsa. Ennek megoldását a rendszeres, felügyelet mellett végzett izomösszehúzó gyakorlatokban látta, amihez mérőeszközt is kifejlesztett. Rájött, hogy a leghatékonyabb az a mozgás, amit a páciens saját erejével, irányítottan végez.
 
- Magyarán, az intim tornát ez alapján fejlesztették ki.
 
- Az intim torna fogalom többféle módszer összefoglaló neve. Én Kriston intim tornát (Kit) tanítok, amely a medencealap védelmét szolgáló kidolgozott gyakorlati módszertan, izomfejlesztéssel és életviteli tanácsokkal. A gáttal kapcsolatos betegségekhez sokszor szégyenérzet társul, de a Kit segítségével a páciens a félelem érzete nélkül indulhat el a fejlődés útján.
 
- Miként nyújt segítséget a torna a kismamáknak?
 
- A várandós léthez, a gyermekágyi időszakhoz szelíden alkalmazkodik, így bármikor gyakorolható. A feladatokat naponta teljesítő kismama erősebb izomzattal hordja magzatát, fejlett testtudatának és rugalmas gátizmainak birtokában kevesebb károsodással szül, gyorsabban regenerálódik, könnyebben hangolódik a szexre, a leszálló ágban pedig több boldog éve lesz, kevesebb vizeletfelfogó betéttel.

 

A jótékony hatás számokban

Minden harmadik várandós és korábban már szült nő tapasztalja meg a vizelettartási nehézségeket, és minden tizedik análisan inkontinens. A 6181 vizsgálati alany esetében egyértelműen csökkent várandósoknál a vizelet- és székletinkontinencia a rendszeresen és szakszerűen végzett gátizomtorna hatására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!