Aranyszív, aranykéz, aranyember

Mindenki ismeri az "Amerikából jöttem"játékot. Az én feladványom a következő: egy kis magyar városban született, Egerben él, zene nélkül nem tud dolgozni, Bach a kedvence, szereti az aprólékos, pontos munkát. Maradandót alkot egy különleges anyagból, szerepel a Guinness rekordok könyvében, egy olimpián 10 aranyérmet szerzett. Szakmája királyaként tartják számon. Saját múzeuma van, ahol bemutatja a munkáit. Ki Ő? Szerintem már sokan kitalálták: Kopcsik Lajos mestercukrász. Nagy álmom vált valóra, hogy a múzeumában találkozhattam és beszélgethettem vele.

duol.hu

- Mikor határozta el, hogy cukrász lesz?

-14 éves koromig beteges, gyenge kisfiú voltam, sokat hiányoztam az iskolából. Édesanyám rengeteget aggódott, mi lesz majd belőlem. Egyszer sétáltunk a főutcán, és megálltunk egy cukrászmester műhelye előtt. Amíg én a süteményeket nézegettem, anyukám észrevette az egyik sarokba kiragasztott cédulát: Rendes fiút tanulónak felveszek. Mivel én ennek a követelménynek megfeleltem, az iskola befejezése után beálltam inasnak. Eleinte bevásároltam, takarítottam és ámulattal figyeltem a csodálatos tortákat. Mindent kézzel csináltunk akkor még, így nagy öröm volt az is, ha a habot felverhettem, jobb-és bal kézzel is megtanultam. Így kezdődött. Na de gyere, megmutatom a gyűjteményemet

Tátva marad a szám, ha nem tudnám, hogy itt minden cukorból készült, el se hinném.  Az Eger szobában Gárdonyi Géza bőrszéke és pipája, természetesen cukorból.

A magyar szobában egy hevesi díszpárnát is látok a vitrinben, pont olyat, amilyet a nagymamám hímzett nekem. Lajos bácsi biztosít róla, a matyó, a kalotaszegi, a hevesi mintás párnák is cukorból készültek, és teljesen minta hűek. Hillary Clinton is ilyet kapott ajándékba. Köszönő levelet őriz tőle, valamint II. Alexij pátriárkától is, akinek ikonokat készített. A magyaros népművészeti motívumok mellett különösen édes kincs az Aranycsapat labdája is, az aláírásokkal. A barokk szobában cukorból van még a parketta is, a lágyan eső függönyök, a kottatartó, a kották, a kutya és a csontja is. 

- Mi az az anyag, amiből ezt a sok különlegességet formázza, készíti?

- Cukortésztából készülnek a képek. Ez a különleges anyag jobb eltarthatóságú, mint a marcipán. Talán 100 év múlva is ilyen lesz.

Körülöttünk rengeteg díj, kitüntetés. Vannak szakmaiak és nem szakmaiak. Gasztronómiai Oscar,  Guinness-rekordok, aranyérmek. És kitüntetések: díszpolgári címek, tiszti kereszt, kiskereszt

- Lajos bácsi a 1996 berlini gasztronómiai olimpián tíz munkával indult, és tíz aranyérmet nyert, ezzel be is került a Guinness-rekordok könyvébe.

-1988-ban frankfurti gasztronómiai olimpián már nyertem egyet. Most pedig egyszerre tízet raktak a nyakamba. Egy három és fél négyzetméteres cukorképpel pedig másodszor is érdemes lettem a Guinnessre.

- Mi a legfontosabb ebben a mesterségben? Lajos bácsi mester vagy művész?

- Ki tudja... Sokat segít a képzőművészet és zene szeretete.

Az interjút készítette Ajkay Dorottya, hetedik osztályos tanuló, a Magyar Lapkiadók Egyesülete „Te vagy az én emberem...” pályázata keretében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!