A Mal tulajdonosai beperelték Illés Zoltánt

Budapest - Személyiségi jogi pert indított a Magyar Alumínium (MAL) Zrt. menedzsmentjének három prominense – Bakonyi Zoltán cégvezető, Bakonyi Árpád és Tolnay Lajos igazgatósági tagok, egyúttal tulajdonostársak – Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ellen, akitől "jó hírnév megsértése" miatt összesen 15 millió forintos nem vagyoni kártérítést követelnek - írja a Népszabadság.

MTI

A lap szombati száma szerint a MAL Zrt. vezetői a Veszprémi Törvényszékhez benyújtott keresetükben úgy fogalmaztak: a 2010. őszi vörösiszap-katasztrófát követő időszakban Illés Zoltán számos olyan nyilatkozatot tett különböző sajtóorgánumokban, amelyekben az egész tragédiáért a társaság tulajdonosait tette felelőssé, valamint állítása szerint a katasztrófa egyértelműen a cég tevékenységére, illetve mulasztására vezethető vissza. A felperesek azt is kifogásolják, hogy Illés Zoltán a tragédiát követően tényként állította: a MAL Zrt. vezetői a zagytározók maximális kihasználása után az állami adósságokat és a környezetszennyezést hátrahagyva bezárták volna az ajkai gyárat, a tevékenységüket pedig Boszniába helyezték volna át.
   
A cégvezetők azt kérik a bíróságtól: állapítsa meg, hogy Illés Zoltán megsértette a személyiségi - így különösen a jó hírnévhez és a becsülethez fűződő - jogaikat, egyúttal nem vagyoni kártérítésként személyenként 5-5 millió forintot is követelnek az államtitkártól, tekintettel arra, hogy "a cikkek jelentős mértékben negatívan befolyásolták a felperesek megítélését, becsületét és jó hírnevét". Ha a cégvezetők megnyernék a pert, a kártérítést közhasznú célra ajánlanák fel - írja a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!